Bestuurders weten niet of ze zomer- of winterbanden hebben

Zomerbanden of winterbanden? Een zesde van de bestuurders heeft geen idee wat er onder de auto hangt, zo blijkt uit onderzoek. En dat vinden de brancheorganisaties uiteraard een schande.

Brancheorganisaties Bovag en de Vaco lieten aan 863 particuliere automobilisten vragen op welk rubber ze staan en de zesde daarvan kon die vraag niet beantwoorden. Zorgelijk, zo oordelen de organisaties die hun leden veel geld zien mislopen. Vooral de gegevens dat 29 procent van de ondervraagden in de winter doorrijdt op zomerbanden en dat 18 procent bij nieuwe banden blind voor de goedkoopste optie kiest moet de partijen pijn doen in de portemonnee.

En daarom wordt er weer moord en brand geschreeuwd en wordt het favoriete angstmiddel van stal gehaald: de verkeersveiligheid. "Als ze hun banden vervangen letten veel mensen vooral op de prijs. Dat vinden ze kennelijk belangrijker dan hun veiligheid", concludeert Bovag-voorzitter Bertho Eckhardt op basis van het onderzoek.

Uiteraard is het de overheid die de helpende hand moet toesteken. Deze keer klinkt niet de oproep om winterbanden in onze natte wintermaanden te verplichten, maar de vraag of ongevalsgegevens geopenbaard kunnen worden. "Veel van die info blijft nu in de politiearchieven liggen. Als bij ongevallen in winterse omstandigheden auto’s met zomerbanden zijn betrokken of zelfs (mede) oorzaak zijn, vanwege de langere remweg, dan lijkt ons dat toch relevante informatie", meent Eckhardt "Het zou enorm helpen als meer informatie beschikbaar wordt gesteld aan de branche en de verzekeraars. Dat is ook goed voor de bewustwording van de weggebruikers."

Oftewel de bandenbranche wil met de cijfers in de hand een beschuldigend vingertje kunnen uitsteken naar iedereen die niet braaf elk jaar winterbanden laat monteren. De organisaties zien in Duitsland hun grote voorbeeld, omdat daar wel wordt geopenbaard hoe vaak banden een rol spelen bij ongelukken. Dat sommige delen van Duitsland erg bergachtig zijn, waar serieuze pakken sneeuw vallen, terwijl de Nederlandse winter voornamelijk bestaat uit één dag sneeuw en drie maanden regen, doet er blijkbaar even niet toe.

Veel medewerking van de politiek verwachten de organisaties overigens niet. Met het snel dalende aantal verkeersslachtoffers in de afgelopen jaren is verkeersveiligheid geen hot item in de verkiezingen. "Verkeersveiligheid is een ondergeschoven kindje. Het staat niet hoog op de politieke agenda", ziet ook Eckhardt. "Helaas zien we dat verkeersveiligheid ook in de verkiezingsprogramma’s geen prioriteit heeft. Terwijl duidelijk is dat het aantal verkeersslachtoffers niet daalt." Hiermee verwijst hij naar de hele kleine stijging aan het eind van de vrije val die de onderstaande grafiek laat zien. De lichte stijging die organisaties als de Bovag weer een jaar lang de vrijheid geven om net te doen alsof autorijden een spelletje Russisch roulette is. En een verkeerde bandenkeus is de kogel.