"Everything you have always wanted to know, but were too afraid to ask," u kent die uitdrukking wel. Tegenwoordig moeten we haar in alle eerlijkheid amenderen tot "but were too lazy to Google". Exact in die categorie valt de vraag waarom de plek van de tankdop niet gestandariseerd is. Waarom zit-ie in de ene auto links en in de andere rechts, waar is de logica en waar is het antwoord bij deze gekmakende vraag?
De antwoorden variëren, maar laten zich samenvatten onder de doodsaaie noemer der veiligheid. Tankdoppen mogen zich niet aan de uiteinden van de auto bevinden vanwege het gevaar van een grote kaboem, dienen geplaatst te zijn op het breedste punt van het voertuig en binnen de kreukelzone. Allemaal vanwege brandgevaar.
De reden waarom de inlaat voor het hemels destillaat nu eens links dan weer rechts zit, heeft ook te maken met veiligheid. De plek van de tankdop is bepaald door de kant waar het verkeer langs raast. Voor auto's met het stuur links, zit de tankdop daarom rechts. Maar dit is nonsens. Omdat er geen standaard is, kun je bij een tankstations aan beide kanten tanken. Bovendien is die ene pomp op vijf meter van langsrazend verkeer wel enorm 1973, qua relevant, actueel en gevaarlijk.
Niemand heeft eigenlijk een idee waarom het zo'n gehannes is met die brandstofinlaat. Troost uzelve met de gedachte dat op uw brandstofmeter vaak een pijltje staat dat de kant van de tank aanduidt. Uiteindelijk is het ultieme antwoord op al deze malaise natuurlijk de Jaguar XJ6 series 3. Tankdoppen aan beide kanten, dat is wat een mens nodig heeft en een einde maakt aan alle vragen.
Beeld: ja, zo kan het ook gewoon.