Amerikaanse consumenten vereren Audi als een heilige

Consumer Reports, de overzeese Consumentenbond die echt tot onder het randje gaat, heeft zijn laatste bevindingen gepubliceerd. Amerika gaat op de knieën voor Europa en heeft zelfs een altaartje voor het Volkswagen-concern gebouwd.

We weten niet zo goed wat we met de resultaten van Consumer Reports moeten. De top tien van meest aangeraden koopauto's is interessant, maar Chevrolet scoort van alle automotiva Americana het hoogst. En dat terwijl de immer geliefde Ford Mustang ook een Amerikaans product is. Misschien wel het beste dat er momenteel uit Trumpland komt. Als dit je ranglijst haalt, zit er iets niet goed.

Daarover gesproken, de top tien. Audi staat fier bovenaan, gevolgd door Porsche. Beide zijn Volkswagen-merken. Na dit één-tweetje volgt wederom een Duitser; BMW staat derde. Op de vierde plaats staat, in de woorden van Alan Partidge, de Japanse Mercedes. Lexus inderdaad. Daarna Subaru, Kia (!!!) en het zeer gewaardeerde Mazda. Vervolgens begroeten we Tesla, Honda en Buick. Ja, Buick ja. Dat laatste is natuurlijk vreemd, maar wordt goedgemaakt door de Europese (=Duitse) overmacht.

Het blijft lastig. Consumer Reports is grondig, maar zeikt als een juf die klaagt dat je netter moet kleuren. Neem bijvoorbeeld het gedram over den modernen pook. Zou allemaal verwarrend zijn. Geef ons maar de tests van J.D. Power. Betrouwbaarheid kunnen we zelf moeilijk meten, maar wat een auto in ons broekje doet laten we niet bepalen door mensen die omfietsen voor een aanbieding.