Brexit: autobouwers willen geld zien van de staat

Zo'n stap uit de Europese Unie blijkt toch best wat invloed te hebben. De handelsdeals zijn nog niet getekend, maar nu raken autofabrikanten al in blinde paniek. Ze willen dat de overheid helpt met extra geld.

Het is nog helemaal niet duidelijk welke handelsafspraken post-Brexit Groot-Brittannië gaat maken met de EU, maar autofabrikanten gaan alvast uit van het ergste scenario waarbij er weer een importbelasting verschijnt. Zij verwachten dat de productie op het eiland een stuk duurder gaat worden, omdat zoveel onderdelen uit andere landen worden geïmporteerd. Nissan bouwt bijvoorbeeld de Qashqai in Sunderland, maar haalt daarvoor 85 procent van de onderdelen uit het buitenland. 

Nissan wil daarom dat de Britse regering de fabrikanten, die voor veel werkgelegenheid zorgen, tegemoet komt met een financieel steuntje in de rug. De overheid moet volgens het merk tussen de 100 en 140 miljoen pond steken in een fonds dat onderdelenleveranciers moet overhalen om zich in Groot-Brittannië te vestigen. Dat levert het land meer werkgelegenheid op en geeft Nissan de mogelijkheid om onderdelen goedkoper in te kopen.

Jaguar Land Rover steunt het plan van Nissan. Logisch, want ook dit bedrijf produceert zijn modellen aan de andere kant van Het Kanaal. De fabrikant geeft aan de productie van enkele onderdelen al terug te hebben gehaald naar de UK. Ook maakt het bedrijf zich zorgen over de nieuwe regelgeving rond onderwerpen als uitstootcijfers en homologatie die de Britten nog moeten afspreken met de EU.

Ford maakt zich ondertussen ook zorgen om de stijgende kosten als het gevolg van de Brexit en heeft daarnaast nog last van terugvallende groeicijfers in Europa. Daarom is het met vakbonden in onderhandelingen over kostenbesparingen in een Britse motorfabriek. Daar dreigen 1.100 werknemers de komende jaren hun baan te verliezen als er niet op een andere manier in de kosten gesneden kan worden. "Brexit speelt hier duidelijk een rol", benadrukt vakbondsvoorzitter Len McCluskey. 

BMW heeft ook al serieuze zorgen geuit over de kosten van productie in Groot-Brittannie. De Duitsers hebben geen zin meer om te investeren in de MINI-fabriek in Oxford en dat is goed nieuws voor Nederland. BMW overweegt namelijk de productie van de elektrische MINI te verplaatsen naar NedCar in Limburg en dat zou weer extra werkgelegenheid opleveren in dit zuidelijke puntje van Nederland.