In één plaatje: waarom auto's zo fucking middeleeuws zijn

Er moeten koppen rollen, het is gezien en niet onopgemerkt gebleven: brandstofverbruik van auto's is nog altijd op het niveau van een brandend olieplatform.

Auto's maken alles beter. En een van de consequenties daarvan is een bizar slechte verbetering van het brandstofverbruik. Bekijk onderstaand plaatje dan. Een hedendaagse automobiel is in niets te vergelijken met een barrel uit de jaren twintig. Behalve in brandstofverbruik, want dat is sinds de tijd even sterk verbeterd als mensenrechten in het Midden-Oosten.

Brandstofverbruik was in 1923 een absoluut hoogtepunt wat betreft efficiëntie - en dat werd vijftig jaar lang niet verbeterd. Alleen de Oliecrisis van 1973 bracht verandering in die knetterzielige statistiek. Sindsdien ging het mondjesmaat beter, maar de ontwikkelingen zijn nog steeds niets om trots op te zijn. Nog geen tien mijl per gallon winst in bijna honderd jaar. We hebben in de tussentijd mensen op de maan gezet en extreme armoede bijna uitgeroeid, qua dingen in perspectief zetten. Het gaat hier om Amerikaanse auto's, maar toch.

Het allerergste is dat er maar een schuldige is: de consument. Die wilde niet per se snellere of krachtiger auto's, die wilde een masserende ladyboy in zijn zetel en drie miljard motoren voor alle luxe - waarvan er maar één De Motor was. Dat maakt een auto zwaar, heel zwaar. Kwak daar nog wat veiligheidsnazisme overheen en we rijden in paleizen die net iets meer wegen dan een dwergplaneet. 

De auto-industrie heeft zoveel bereikt. Juist dan is dit zo verdrietig.