Vliegen met een howitzer, want waarom ook niet

Wat de gemiddelde Nederlandse man met gereedschap heeft als hij een bouwmarkt binnenloopt, heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie met onzinnige wapencombinaties: hebb0n! Zoals een verbouwde Hercules met een howitzer.

Je kunt onkruid wieden door met gehandschoende handen, een krabbertje en een schepje zorgvuldig te werk te gaan. Maar ongewenst groen wijkt ook voor nitroglycerine en een hamer. Op die laatste wijze zou de Lockheed AC-130 tuinieren. Waarom met klein geschut komen als je ook een Hercules kunt ombouwen en vol kunt hangen met alle wapens die het ding kan tillen? Vier turboprops van de Apocalyps en een howitzer, dat is alles wat je ooit nodig zult hebben.

De AC-130 kent verschillende varianten. Ze zijn er als Spectre, Spooky, Ghostrider en Stinger II. Stuk voor stuk kwaliteitsproducten die helaas niet worden aangeboden bij uw plaatselijke bouwmarkt - alleen de Amerikaanse luchtmacht heeft ze. Ze zijn even modern als Isambard Kingdom Brunel, maar dat hindert niet; een normaal mens gaat ook voor een stoomlocomotief aan de kant. De Lockheed is het vliegtuig dat gebruikt had moeten worden in de beroemde scène uit Apocalypse Now waarin Wagners Walküre helikopters vleugels geven.

De AC-130 is ontworpen om dienst te doen in Vietnam, onder andere voor het verlenen van close air support (ondersteuning van troepen die zeer dichtbij de vijand zijn) en air interdiction (aanvallen op vijandelijke doelen die een passief gevaar vormen, vooral infrastructuur). In elk geval is de grond het doelwit, de AC-130 is niet gemaakt voor air-to-air combat. Het vliegtuig heeft buiten Vietnam ook in Afghanistan en Irak gediend.

Door een zogenaamde pylon turn, het cirkelen om een doelwit waarbij een denkbeeldige lijn getrokken kan worden tussen het vliegtuig (meestal een vleugel) en het doelwit, kan de AC-130 elke variatie van de hel op aarde ontketenen. Hier, neem een opsomming van de wapens aan boord van deze bierfiets voor mensen met epauletten.

Wat een natte droom. Vooral dat laatste wapen is interessant. Dat is een stuk artillerie dat we normaliter slechts op een slagveld vinden. Kijk, hier hebben er er een in zijn gebruikelijke habitat. 

Dat is inderdaad een vreemd apparaat om op een vliegtuig te monteren. Maar goed, die cirkelzaag voor het doorzagen van die twee plankjes heeft De Man ook nodig. 

Ondanks zijn onwaarschijnlijke wapentuig is de AC-130 geen geweldig vliegtuig. Hij is met ongeveer 450 kilometer per uur niet bijzonder snel, vliegt laag tijdens vuurgevechten en opereert derhalve vaak 's nachts. Een jihadi die een A-10 Warthog uit de lucht schiet is als 180 gooien met darts, de pijltjes in ieder geval in het bord geprikt krijgen is ongeveer hoe moeilijk het is om deze vliegende opera te raken. De toekomst van het monster is dan ook onzeker. Er zit een maximale rek in de upgrades. Die zijn nu al niet meer efficiënt en ook in de toekomst is het onwaarschijnlijk dat deze trage kolos ineens een stealthy Cessnaatje wordt. 

Toch jammer, want de kans is klein dat we ooit weer dit soort gestoorde vuurkracht gaan zien. 

Dit artikel is onderdeel van de serie Autobahn Alert. Lees hier de voorgaande delen: