Dit is de nieuwe Volvo XC60

Vaste onderdelen van een grote autoshows: onrealistische concept cars, lief lachende beursbabes en voortijdig uitgelekte nieuwtjes. Volvo neemt dat laatste dit jaar voor zijn rekening, want de nieuwe XC60 is nu al te bewonderen.

De XC60 is het kleine broertje van de XC90 en dat is dan ook precies zoals het model eruitziet. De cross-over verdedigt voor Volvo het populaire segment van de compacte SUV's. Van de eerste generatie wisten de Zweden er in Nederland meer dan 12.000 van te verkopen en nu is het tijd voor de tweede ronde. Ten opzichte van de eerste generatie zitten de grootste verschillen aan de voorkant. Een nieuwe neus zorgt ervoor dat de auto weer uitstekend binnen de familie past en nieuwe koplampen geven hem een frisse look. 

De nieuwe Volvo XC60 is vanaf de marktintroductie leverbaar als D4 met 140 kW (190 pk) en D5 met 173 kW (235 pk). Benzinerijders krijgen een T5 of T6 met 187 kW (254 pk) en 235 kW (320 pk). Later volgt een T8 Twin Engine PHEV met 299 kW (407 pk). Deze viercilinder doet 0-100 in 5,3 seconden. Liefhebbers van frisse lucht kiezen voor het CleanZone klimaatcontrolesysteem met vier zones, dat schadelijke stoffen en deeltjes uit de buitenlucht verwijdert, net zoals het HEPA-filter bij Tesla. Wel een beetje snobbig: zelf frisse lucht claimen terwijl de burgers achter je in jouw dieseldampen mogen fietsen.

De nieuwe XC60 staat bol van de veiligheidssnufjes. Zo vinden we een uitgebreide versie van City Safety, waarbij de auto bij snelheden tussen 50 en 100 km/h nu ook zelfstandig een obstakel weet te ontwijken als automatisch remmen niet voldoende is. Oncoming Lane Mitigation stuurt de Volvo automatisch naar zijn eigen baan als die per ongeluk is verlaten.

Als derde is er ook nog een verbeterd systeem dat je dode hoek in de gaten houdt. Het mag duidelijk zijn dat Volvo nog steeds verder bouwt op zijn veilige imago in de hoop zich zo te onderscheiden van de concurrentie. Voor het gemak is er Pilot Assist, een geavanceerd semi-autonoom rijhulpsysteem dat automatisch kan sturen en accelereert en remt tot snelheden van 130 km/u. Vanaf half april gaat de nieuwe XC60 in Zweden in productie.