Volkswagen presenteerde deze week de tweede generatie van zijn vijfdeurs coupé, fastback, GT, platgeslagen Passat, of hoe je hem ook maar wilt noemen. Wat in 2008 begon als de Passat CC en in 2012 met de facelift alleen als 'CC' door het leven ging, heet nu Arteon, met de klemtoon op de eerste lettergreep (Ar-teon). Het nieuwe model moet duidelijk als iets daadwerkelijk nieuws worden gezien en dat is terecht: we noemen een Mercedes CLS ook geen E-Klasse, en die hanteert hetzelfde principe. Met een lengte van 4,86 meter groeide de Arteon 60 millimeter ten opzichte van zijn voorganger en is bovendien bijna een volle 10 centimeter langer dan de huidige Passat, waarnaast hij gebroederlijk in het Noord-Duitse Emden van de band zal rollen.
Qua design doet Volkswagen wat vele fabrikanten tegenwoordig doen: het laat de lampen direct in de grille overlopen. In de Arteon gaat dit zelfs zo ver dat de LED-verlichting een hap uit de bovenkant van de grille neemt. Ook hier winnen de andere componenten terrein op het plaatwerk, teneinde een brede, krachtige uitstraling te bereiken. Ook het platte langgerekte rooster dat doorloopt van voorportier naar voorspatbord is een designelement dat plotseling overal opduikt: op de nieuwe A5 en op de Range Rover Velar bijvoorbeeld.
Qua motorisering is Volkswagen echter onverbiddelijk: had de CC nog een 3,6 liter V6 aan boord, bij de lancering van de Arteon zijn alleen viercilindermotoren beschikbaar. Wilt u meer pitten dan mag u uw heil bij concerngenoot Audi danwel buiten de Volkswagen-groep zoeken. Doch vermogens van 150 tot 280 pk zullen het gros der kopers zeker tevreden stellen. Alle uitvoeringen van de Arteon zijn gekoppeld aan een DSG, zelf roeren is niet meer nodig. De sterkste TSI (de bekende 2.0 met 280 pk) en TDI (de 240 pk sterke 2.0 BiTDI) krijgen 4MOTION, de rest van de op het MQB-platform staande model heeft voorwielaandrijving.
De Arteon komt er in 3 uitrustingsniveaus: Basis, Elegance, en R-Line. Deze uitrustingsniveaus verschillen van andere VW-modellen in zoverre dat elke van deze drie lines in de basis helemaal gelijk zijn en zich alleen van elkaar onderscheiden door specifieke designkenmerken te accentueren: de Elegance krijgt wat extra chroom, en de R-Line extra sportieve details. Het is dus niet zoals bij een Golf, waarbij je met een Highline een rijkere uitrusting krijgt dan met een Trendline. Afgezien van het uiterlijke onderscheid zijn de modellen allemaal in de basis kaal en naar wens van de klant met opties in te vullen. Dit werkt natuurlijk voordelig uit voor de vanafprijs. De PR-manager haastte zich wel te zeggen dat ook de basisversie goed geoutilleerd is. Uiteraard.
Volkswagen nam drie modellen mee naar Genève: twee Elegances (rood en wit) en één R-Line (schreeuwerig geel). De basisversie is thuisgelaten en deze zien we ook niet bij de het nu toe vrijgegeven materiaal. De nieuwe Arteon komt medio 2017 op de Nederlandse markt. Volkswagen Nederland geeft ons aan nog geen nadere informatie te hebben doorgekregen vanuit het hoofdkantoor, maar het zou kunnen dat de 150 pk-benzineinstapper iets later komt. Deze wordt aangedreven door de 1.5 TSI, die in andere modellen pas tegen het eind van 2017 is aangekondigd. De 150 pk-dieselinstapper heeft hier geen last van: Volkswagen zette een streep door de ontwikkeling van de 1.5 TDI, waardoor de kleinste zelfontbrander in de Arteon een 2.0 TDI wordt.
Oh, en die uitlaatsierstukken? Fake news. De echte uitlaat zit onder de bumper verstopt. Dat doen er wel meer tegenwoordig. Update. Voor uw referentiekader: VW heeft zojuist de Duitse vanafprijzen van de twee topmotoriseringen bekend gemaakt. De 280 pk sterke TSI doet 49.325 euro, de 240 pk TDI 51.600 euro.