Volkswagen valt Audi aan, bouwt fraaie vijfdeurs coupé

Volkswagen heeft de Passat CC bij het grof vuil gezet, maar komt wel met een nieuwe sportief ogende GT. De Arteon is de opvolger, maar waag het niet om het een Passat te noemen.

Met de nieuwe naam wil Volkswagen het onderscheid tussen de twee modellen vergroten. De Arteon wordt boven de Passat gepositioneerd en moet meer luxe uitstralen. Opvallend is de nieuwe neus die breekt met het design van de VW-voorkantjes die we kennen. De LED-koplampen lopen door in de grille en we verwachten dat dit iets is dat we in de toekomst bij meer VW's gaan zien. 

De Arteon staat op het bekende MQB-platform van VW. Met een lengte van 4,862 meter is het een aanzienlijke machine. Dankzij een breedte van 1,871 meter en een hoogte van slechte 1,427 meter straalt de limousine toch wat sportiviteit uit. Dat wordt nog eens extra benadrukt door de dikke schouderlijn over de zijkant en de velgen die tot 20 inch op de optielijst staan. 

Qua motoren valt er nog niet heel veel te kiezen, want het zijn allemaal viercilinders. De nu vrijgegeven informatie spreekt alleen benzinemotoren met vermogens tussen de 150 en 280 pk en diesel variërend van 150 tot 240 pk. 

Een beetje luxe GT kan natuurlijk niet zonder de nodige gadgets. In het interieur vinden we een 9,2 inch beeldscherm dat ook met handgebaren is te bedienen. Het is onderdeel van het nieuwe infotainmentsysteem 'Discover Pro'. Ook een Active Info Display en een head-up display zijn op de optielijst te vinden, dus als je verslaafd bent aan beeldschermen, zit je met deze Volkswagen goed. 

De Arteon zal vanaf halverwege dit jaar bij de Nederlandse dealers verschijnen. Naast de basisversie is er ook een extra luxe 'Elegance' en een sportiever ogende 'R-Line'. De bijbehorende prijzen volgen binnenkort.