Dit moet u nooit gebruiken als u rellend tuig uiteen wilt drijven

De Nederlandse regering heeft daadkrachtig opgetreden. Een buitenlandse macht die ons voorloog, misleidende (vijfde) colonnes stuurde om de politie om de tuin te leiden en uit was op rellen, hebben we de deur gewezen. Hoe kun je dat slechter doen?

Met een tankette bijvoorbeeld. Een tankette is het woord dat Lieutenant Gruber uit 'Allo 'Allo zou willen gebruiken, maar nooit deed. Hij had het over 'my little tank' als hij verwees naar zijn ondermaatse pantser. Van een tankette wordt de rellende menigte niet bang. Van Mechelse herders (bless-em) dan weer wel, maar dat is een heel ander cultureel antropologisch verhaal.

Kijk, wij gebruiken geen grof geschut tijdens binnenlandse provocaties door buitenlandse mogendheden en mensen die zich kennelijk onderdanen achten van alles wat niet Nederlands is. De reden daarvoor is simpel. Wij houden er niet van om te escaleren. Als je goed luistert naar de slagorde van de cilinders in een ME-busje hoor je 'deëscaleren'. Alternative Fact.

Tanks zullen hier dus niet snel door de straten rollen, al zou je dat de demonstranten nog zo erg gunnen. De meeste demonstranten zijn namelijk enorm tegen Nederland, maar enorm voor de pinautomaat die de staat is. Tankman gaan we hier nooit zien - hieronder trouwens wel. En dat is ergens jammer, want ME-busjes zijn een soort tankettes. Niet veel groter dan een auto en niet bijzonder goed bestand tegen enige vorm van vuurkracht, inclusief een huis-tuin-en-keukenmachinegeweer.

Tankettes zijn niet geschikt voor rellen (al zou het machinegeweer wonderen doen). Ze zijn niet geschikt om oorlog te voeren tegen een vijand die meer wapens dan een pen tot zijn beschikking heeft. Ze zijn niet in staat om fatsoenlijke vuurkracht aan de dag te leggen. Het enige voordeel van de tankette is zijn relatief geringe grootte. Ze werden al in de Eerste Wereldoorlog gebruikt en deden nog dienst tijdens de Vietnamoorlog. Junglepaadjes, daarop blinken ze uit en kunnen ze in een patstelling van vuurkracht het beukende verschil maken.

Op brede boulevards kun je beter tanks hebben. Wat dat betreft had de planoloog en architect van het huidige Parijs, baron Haussmann, een vooruitziende blik. Net als Napoleon III. Brede straten om snel een grote legermacht te kunnen verplaatsen en opstanden te kunnen neerslaan. Rotterdam ziet eruit als de modernistische interpretatie van een uit de hand gelopen gezwel, dus laten we het een tweede keer platgooien en het planologisch zo regelen dat De Türk sneller opgerold kan worden. Zonder tankette, zonder marchanderen maar met grof geschut.

Dit artikel is onderdeel van de serie Autobahn Alert. Lees hier de voorgaande delen: