Een ode aan het Nederlandse waterkanon

De schrik van menig demonstreerturk viert dit jaar zijn tienjarige jubileum. Tijd voor een nadere kennismaking met het waterkanon der waterkanonnen.

De illegale demonstraties van Erdogans onderdanen in Rotterdam en Amsterdam toonden maar weer eens aan dat we een fantastische Mobiele Eenheid hebben. Getraind om te deëscaleren, maar wanneer nodig worden wapenstokken effectief in nekken gelegd en mag Bumper XL mensenbenen opeten (kudofoto HIER). Het schoonvegen van pleinen en het uiteendrijven van tuig werd dit weekend ondersteund door de welbekende waterreservoirs op wielen: de Volvo Terberg TT 2223-220.

Nederland heeft zes van deze waterkanonnen, verdeeld over de politiekorpsen Amsterdam-Amstelland, Haaglanden en Rotterdam-Rijnmond. Het zijn gepantserde vrachtwagens op een aangepast onderstel van Volvo, in 2007 geleverd door het IJsselsteinse Terberg Techniek. Ze zijn uitgerust met twee waterkanonnen die met een druk op de Battleknop omhoog komen.

De kanonnier in de Volvo Terberg TT 2223-220 bedient de twee spuitkoppen met een joystick. Een doelwit kiezen gaat via de camera naast de loop van het waterkanon. De camerabeelden worden doorgestuurd naar de meldkamer, waar ze later nog gebruikt kunnen worden voor identificatie. De waterkanonnen hebben drie standen: pulserend, een spreidstand om brand te blussen, en een dikke rechte straal die tot veertig meter effectief is. Kleine demo van laatstgenoemde straal hieronder:

De hydraulisch geveerde waterwerper, in goed politiejargon, heeft een leeggewicht 16.000 kg. Ze kunnen afgetopt worden met 8.000 kg water - strategisch verdeeld over compartimenten om de balans optimaal te houden - dat er in zes minuten doorheen gespoten kan worden. De spuitbrigade bestaande uit een commandant, chauffeur en twee kanonniers worden goed beschermd: kogelwerend glas met een stalen rooster en overdruk in de cabine om gassen buiten te houden. Aan de achterkant is een 'kwispelkanon' gemonteerd, om reltuig dat op de waterwerper wil klimmen eraf te spuiten. 

De komende tijd moet blijken of Nederland genoeg heeft aan de zes Volvo's, of dat er meer materieel inzet nodig is om de hordes met claxonnerend tuig te verdrijven. Ons voorstel: tankettes

Hieronder een selectie ANP-pics van het Nederlandse waterkanon door de jaren heen.

Bonusfilmpje