McLaren gaat miljonairs maximaal uitknijpen

Hallo multimiljonairs en -miljardairs met meer geld dan smaak, hier is een nieuwe plek om jullie geld te dumpen. Net als de Italiaanse concurrenten gaat ook McLaren one-off modellen voor heel veel geld bouwen. Ka-ching!

Ferrari heeft al een aantal jaar hun Special Projects en verdient daar goed geld aan. Voor een paar miljoen euro krijgen geselecteerde klanten de mogelijkheid om in samenwerking met de fabriek hun ideale Ferrari te ontwerpen en bouwen. Ideaal voor de fanboys met te veel geld en te veel garageruimte.

McLaren wil ook een graantje meepikken en schuift daarvoor zijn McLaren Special Operatios (MSO) afdeling naar voren. Die kondigt vandaag aan dat ze per jaar “twee of drie” unieke McLarens willen bouwen voor de veeleisende klanten. Ondanks dat het bedrijf nog niet zo oud is, heeft McLaren al veel gefortuneerde fans die naast hun F1 en P1 op zoek zijn naar meer extreem materiaal van de Britse bouwer. Het zijn klanten die zonder twijfel twee of drie miljoen euro op tafel leggen voor iets speciaals. Makkelijk geld dat McLaren graag in zijn zak steekt.

In 2012 bouwde McLaren al de one-off X-1 voor een klant en nu is er binnen MSO de organisatie opgebouwd om dergelijke projecten op regelmatige basis uit te voeren. De klanten zullen door McLaren zelf worden uitgezocht en het duurt tussen de 18 maanden en twee jaar om zo’n model te creëren. De autobouwer laat het dan aan de koper of het eindresultaat aan het publiek wordt getoond of zonder persbericht direct in een garage verdwijnt.

Hiermee breidt MSO zijn takenpakket steeds verder uit. De afdeling is vooral opgericht om de wensen van klanten in productiemodellen te verwerken, maar mag nu ook steeds vaker complete auto's bouwen. Naast de toekomstige one-offs wordt de afdeling ook verantwoordelijk voor de productie van de driezits hyper-GT die in 2019 wordt gebouwd. Deze auto heeft de dramatisch onsexy codenaam BP23 gekregen, wat staat voor 'bespoke project 2 met 3 stoelen'. 

Veel willen de Britten nog niet vrijgeven over de BP23, maar we krijgen wel alvast te horen dat het om de krachtigste en meest aerodynamische McLaren ooit gaat. Ook is de onderstaande schets het eerste beeld van dit nieuwe vlaggenschip. De productie is gelimiteerd tot 106 exemplaren, welke uiteraard allemaal al vergeven zijn. Dat bewijst maar weer dat er genoeg vermogende fans zijn die zonder blikken of blozen een gigantisch bedrag storten voor iets speciaals.