Dit zijn de Le Mans-strijders van 2017

Audi mag dan weg zijn, de strijd om de kroon bij de 24 Uur van Le Mans gaat gewoon door. Vandaag hebben Toyota en Porsche hun strijdwapens voor dit jaar getoond. De hybride racers zullen vechten in de hoogste LMP1-klasse.

Voor wie het langeafstandsracen al langere tijd volgt, zullen de nieuwe racers geen verrassing zijn. Zowel Toyota als Porsche hebben voortgebouwd op de auto van vorig jaar en ze zien er dus niet schokkend anders uit. 

Ondanks dat het World Endurance Championship (WEC) een compleet kampioenschap kent, focussen beide merken zich vooral op het winnen van de 24 Uur van Le Mans. Porsche zet daarvoor twee auto's in, maar Toyota neemt geen risico en neemt drie auto's mee naar Frankrijk. Beide merken kiezen weer voor livery met rood, wit en zwart als kleuren, waardoor ze vrijwel onmogelijk uit elkaar te houden zijn als ze met 300+ voorbij knallen. 

Veranderingen in de regels zorgen ervoor dat de racers dit jaar minder downforce genereren en daardoor minder hard door de bocht gaan. Dit betekent dat de rondetijden dit jaar een paar seconden hoger liggen en dat is natuurlijk allemaal weer gedaan met de veiligheid in het achterhoofd.

De Porsche 919 Hybrid heeft dezelfde koolstofvezel monocoque als vorig jaar, maar kreeg een nieuwe body om te voldoen aan de nieuwe reglementen. Opvallend zijn de wielkasten en koplampen die veel verder naar voren doorlopen. 

Onderhuids zorgt de 2,0-liter V4-turbomotor nog steeds voor de aandrijving van de achterwielen. Deze benzinekrachtbron levert ongeveer 500 pk, maar krijgt hulp van een hybridesysteem dat de voorwielen aandrijft en maximaal 400 pk kan leveren. Dit systeem wint energie bij het remmen zoals we dat vaker zien, maar ook bij het accelereren doordat een turbine in het uitlaatsysteem stroom opwekt dankzij de langsstromende uitlaatgassen. 

Porsche zet twee auto's in en heeft dus zes rijders in dienst. Neel Jani, André Lotterer en Nick Tandy pakken auto #1 en het tweede startnummer is voor Timo Bernhard, Earl Bamber en Brendon Hartley.

Toyota probeert al sinds 2012 een overwinning tijdens de 24 uur van Le Mans te pakken, maar komt ieder keer net te kort. Vorig jaar leek alles eindelijk goed te gaan, maar viel de leidende Japanner alsnog na 23 uur en vijftig minuten uit met de finish in zicht. 

Toyota gebruikt twee cilinders meer dan Porsche. Hun 2,4-liter turbocharged V6 heeft dit jaar een andere cilinderkop en een geoptimaliseerde verbrandingskamer gekregen, maar blijft voor de rest gelijk aan vorig jaar. Het hybridesysteem van Toyota gebruikt een elektromotor aan zowel de voor als achterzijde, dus het mag duidelijk zijn dat beide merken voor een compleet andere aanpak kiezen.

Met vertrek van Audi en het drama van vorig jaar nog vers in het geheugen wil Toyota er alles aan doen om dit jaar wel te winnen. Ze zetten daarom voor het WEC-seizoen weliswaar twee auto's in, maar voegen daar voor Le Mans een extra bolide aan toe. Mike Conway, Kamui Kobayashi en José María López in #7 en Sébastien Buemi, Anthony Davidson en Kazuki Nakajima in #8 rijden dus het hele seizoen en Stéphane Sarrazin, Yuji Kunimotor en Nicolas Lapierre zijn in #9 de extra troef in Frankrijk.