Max Verstappen snelste in mistige vrije training China

In een door mist, regen, spinnende auto's' en niet opstijgende helikopters geplaagde eerste vrije training op het circuit van Shanghai, heeft Max Verstappen de beste tijd geklokt. Voor wat het waard is.

In een sessie die langer duurde dan de geplande anderhalf uur was het voor de coureurs vooral wachten geblazen. Direct na de start van de sessie werd er een rode vlag gegeven, omdat de medische helikopter door de weersomstandigheden niet zou kunnen landen bij een ziekenhuis in een noodgeval. Na drie kwartier kon het veld eindelijk uitrijden, waarbij Verstappen op het juiste moment op zijn intermediates naar buiten ging. Het leverde hem met 1:50.491 de snelste tijd op, anderhalve seconde voor Felipe Massa. Lance Stroll noteerde de derde tijd, de snelste Mercedes was Bottas op P9.

Na de herstart leken full wets de band om mee te rijden, veel coureurs die voor de Intermediates kozen hielden hun auto niet recht, zoals Magnussen en Grosjean (Haas), en ook Nico Hülkenberg in zijn Renault:

Na Hulks spin was er eerst een virtual safety car en daarna opnieuw een rode vlag, wederom vanwege een helikopter die niet kon opstijgen. De raceleiding vond het wel welletjes en blies de sessie met nog 10 minuten op de klok af, waardoor Verstappen bovenaan prijkt. Over 10 minuten, om 08:00 uur, gaat VT2 van start. De weersverwachting voor de komende dagen: zaterdag droog, zondag nat. Zin an!

Update: VT2 volledig in het water gevallen, geen meter gereden. Morgen verder.