Nieuwe business: Oude Mini's voor ruim 80.000 euro

Als Singer oude Porsches voor 300.000 euro kan verkopen, dan kunnen wij best oude Mini's voor 80.000 slijten. Dat moet de gedachtegang geweest zijn bij David Brown Automotive (DBA). Deze te dure dwerg is het resultaat.

'Remastered' is het magische woord tegenwoordig. Oude iconen met moderne techniek en comfort leveren voor bizarre bedragen is een complete bedrijfstak geworden binnen de autowereld. Singer doet het met oude Porsches. Eagle met oude E-Type's en Alfaholics met oude Alfa's. DBA wil nu ook een graantje meepikken van deze business en kiest daarbij voor oude Mini's.

DBA neemt de klassieker en vervangt of verbetert vervolgens vrijwel ieder onderdeel. Nieuwe bodypanelen geven de auto een strak uiterlijk zonder af te wijken van het originele design en de motor wordt compleet gerenoveerd, zodat die weer als nieuw zijn rondjes draait.

De grootste verschillen zie je in het interieur. In het dashboard is een touchscreen geplaatst, waarop Apple CarPlay draait. De middenconsole is voorzien van luxe gadgets zoals een verwarmde bekerhouder en een startknop die het sleuteltje vervangt. Ieder knopje en schakelaartje is speciaal voor deze auto ontworpen en gemaakt. De klant kan de bekleding geheel naar eigen smaak uitkiezen, wat vaak resulteert in stoelen in het beste leer en luxe stoffen op de vloer en het dak. 

De kopers kunnen kiezen uit twee motoren: de 1275 cc (75 pk) en 1310 cc (ongeveer 100 pk). Die zitten gekoppeld aan een originele, maar compleet nagekeken, viertraps handbak. Ook de remmen en de ophanging worden verbeterd, al doet DBA nog geen uitspraken over de details. 

Al dit moois heeft wel zijn prijs. Hoewel je een originele Mini al voor minder dan 10.000 euro van Marktplaats vist, vraagt DBA 70.000 Britse ponden (81.800 euro) voor zijn creatie en dan moet je hem nog invoeren en op kenteken zetten. Dat is een enorme bak geld voor een Mini met wat leer. Volgens DBA komt dat doordat er 1.400 manuren gaan zitten in het maken van de creatie, waarvan al 400 uur opgaat aan het aanbrengen van de lak. Ondank het flinke prijskaartje verwacht DBA er vijftig tot honderd per jaar te bouwen, dus blijkbaar is er vraag naar deze kostbare kleintjes.