Tesla-investeerders willen minder vriendjes van Musk in bestuur

Het gaat Tesla op de beurs momenteel voor de wind, maar toch zijn investeerders niet tevreden. Bijna het voltallige bestuur van Tesla is namelijk of directe familie van Elon Musk, óf het heeft een aanmerkelijk belang in één van zijn bedrijven.

Wie zich omringt met familieleden of gelijkgestemden loopt het risico vooral jaknikkers om zich heen te hebben, die hun kritiek voor zich houden of een weinig inspirerende invalshoeken hebben. Precies hiervoor is een aantal investeerders in Tesla bang en zij hebben hun zorgen daarom in een brief aan de auto- en batterijopslagmaker geuit. 'Ook al gaat het geweldig op de beurs, we zien toch liever een meer van Musk onafhankelijke groep in de Raad van Bestuur', zo luidt de boodschap in het kort.

Deze voorzichtige kritiek is overigens niet ongegrond: vij van de zes medebestuursleden hebben persoonlijke of zakelijke connecties met de miljardair die de show bij Tesla runt.

Wie zetelen er momenteel in het bestuur van Tesla? We citeren: Tesla’s board is comprised of Musk, his brother, Kimbal Musk; Gracias, the founder of a private-equity firm and a director at Musk’s rocket company SpaceX; Ira Ehrenpreis, a venture capitalist and SpaceX investor; Brad Buss, a former SolarCity CFO; Steve Jurvetson, a venture investor and SpaceX director; and Robyn Denholm, the COO of Telstra Corp., Australia’s largest telecommunications company.

De investeerders suggereren dat er twee zetels bijkomen, die worden gevuld door mensen die op geen enkele manier een band met Musk hebben. De zorgen over een te hechte Musk-clique bestaan al langer: ook rond de overname van SolarCity door Tesla was er sprake van diverse belangenverstrengelingen en de vrees dat Musk een te groot stempel op zijn eigen bedrijven drukt. Om die reden onthield Musk zelf zich van stemming over de overname, die uiteindelijk door ging.

Het nog zeer jonge Tesla, dat deze week GM inhaalde qua beurswaarde (na vorige week Ford achterhaald te hebben), onderkent de zorgen. In een reactie laat een woordvoerder weten: “We are actively engaged in a search process for independent board members, which is something we committed to do several months ago, and expect to announce new additions fairly soon. We regularly engage with our shareholders and value their feedback.