Nieuwe Citroën C5 Aircross brengt veercomfort terug

Het duurde even, maar ook Citroën gaat nu volle bak in de SUV-modus. De Fransen presenteren de nieuwe C5 Aircross, compleet met poging het veercomfort waar Citroën ooit zo om werd geroemd terug te brengen.

Ooit was de C5 een redelijk succesvolle Europese sedan, maar niemand in Europa koopt nog grote sedans. De consument wil SUV's. Daarom kreeg de C5 sedan alleen in China een nieuw leven en krijgt Europa nu een C5 op hoge poten, met een Aircross-badge. De nieuweling is weliswaar tardy to the party, maar beter laat dan ooit. Als de opzet slaagt gaat de C5 LuchtKruis tegenwicht tegen de Renault Kadjar bieden, of kannibaliseren op de 3008 van zusje Peugeot, net hoe je het bekijkt.

De C5 Aircross krijgt vering met hydraulische elementen. Dit wordt echter niet de ouderwetse hydropneumatische vering: deze besloot Citroën in 2015 in de ban te doen, wegens te duur, te zwaar en te achterhaald. In plaats daarvan krijgt de nieuwe SUV een conventionele vering met twee hydraulische 'bump stops' (Citroën noemt ze Progressive Hydraulic Cushions). Deze treden bij grote uitslaande bewegingen in werking op de auto zo stabiel mogelijk te houden.

Qua formaat loopt de C5 in lijn met de net onthulde DS7 Crossback, maar het moet de meer betaalbare versie worden. Later dit jaar zal Citroën ook nog een C3 Aircross presenteren.

De C5 Aircross wordt deze week in Shanghai gepresenteerd en zal als eerste op de Chinese markt verschijnen, met 1.6 turbomotoren die 165/200 pk leveren. Later komt de auto naar Europa, waar het motorenaanbod wordt uitgebreid met diesels en een plug-in hybride die meer dan 300 pk systeemvermogen krijgt en 60 km elektrisch kan rijden.