Mercedes verkoopt geen nieuwe diesels meer in de VS

Daimler, het moederconcern van Mercedes-Benz, staakt zijn pogingen om een goedkeuring te verkrijgen voor de verkoop van nieuwe dieselmodellen in de VS. Dit is opmerkelijk, aangezien Volkswagen er sinds kort weer zelfontbranders verkoopt.

We hebben de exacte cijfers niet paraat, maar het is duidelijk dat de dieselmotor -zeker voor een luxemerk als Mercedes- op de Amerikaanse markt van ondergeschikt belang is. De gemiddelde Amerikaanse Mercedeskoper gaat voor een dikke benzine-V8 danwel -V6 in zijn sedan of SUV. Maar toch: Daimler heeft miljarden geïnvesteerd in nieuwe dieselmotoren, zowel viercilinders (als in de E-klasse) als nieuwe zes-in-lijn krachtbronnen met vermogens tot 340 pk (nieuwe S-Klasse). Als de motoren toch al klaar zijn is het een beetje jammer dat je ze niet op een grote belangrijke markt als de VS kunt of wilt uitrollen. Een kleine kanttekening hierbij: de nadruk van Mercedes lag in het voortraject vooral op het goedgekeurd krijgen van de 'oude' V6-diesel in modellen als de GLS350d. Iets dat naar nu blijkt niet gelukt is.

Zou Mercedes dan toch zijn eigen kleine dieselgate runnen? Of wegen de lasten (het besmeurde imago van diesel in de VS en een kennelijk zeer complexe typegoedkeuring) gewoonweg niet op tegen de lusten (een paar extra auto's verkopen)? Joost mag het weten. Feit is dat er voor 2017 geen nieuwe Mercedes-diesels op de Amerikaanse personenautomarkt komen, iets dat eind vorig jaar al in de lucht hing. Officieel heet het nog een 'opschorting' en zou het kunnen dat de Amerikaanse consument in 2018 weer (de modernste) diesels kan kopen. Maar het kan ook maar zo zijn dat het voorgoed klaar is met de zelfontbrander, en de tweede energiebron in de toekomst elektriciteit gaat zijn. Want waterstof heeft Daimler naar verluidt ook al op een laag pitje gezet. 

Of Europa dit voorbeeld gaat volgen? Het is als je naar de registratiecijfers kijkt helder dat diesel hier in een neerwaartse trend zit, en volgens sommige marktvorsers (hieronder een zeer recente voorspelling van consultancyboer PWC voor Europa) is het aandeel van de diesel op de totale markt in 2025 nog slechts 10%. Aan de andere kant: dit kan morgen weer anders zijn.

In tegenstelling tot Mercedes heeft Volkswagen - de grote aanstichter van de moderne dieselfobie - voor het eerst in 2 jaar tijd weer diesels in de VS verkocht. Afgelopen april hervatte het Duitse merk de verkoop van zelfontbranders, die meteen 12% van de totale verkopen uitmaakten. We sluiten niet uit dat de verkochte modellen onder vrij gunstige voorwaarden zijn weggezet. Want wie een flinke worst voor de neus ziet bungelen, die hapt.