EU-adviseur tegen Uber: 'je bent een taxibedrijf, geen app'

Enkele jaren na zijn introductie begint de plaats van Uber binnen het taxibestel steeds duidelijker gedefinieerd te worden. Naar verwachting zal het Europese Hof de app spoedig gelijkstellen met de klassieke taxibranche.

Je kunt best twee dingen tegelijk zijn (dictator en vegetariër bijvoorbeeld, of microbiologe en naargeestige zeiksnor), maar doorgaans is er slechts één eigenschap die je primair definieert. In het geval van Uber is dit de functie van taxivervoerder en niet die van app, zo oordeelt het Europese Hof. Vrij vertaald naar JK Rowling: 'you're a taxi company, Uber'. Dit is tegen het zere been van Uber, dat meent 'jamaar wij zijn alleen een app hoor'. Een logische gedachte vanuit het eigenbelang, want op die manier kan je mooi onder een aantal regels door duiken en jezelf oneerlijk voordeel geven.

Sinds de lancering van Uber is de strategie op elke markt hetzelfde: de grenzen aftasten en kijken met hoeveel je weg kunt komen. Helaas voor Uber gaat niet elke overheid of regelgever direct met de pootjes in de lucht op zijn rug liggen, met als gevolg dat een dienst als UberPop op verschillende markten - waaronder de onze - verboden is. Het heeft ze flink wat boetes gekost, maar dat krijg je als je constant op het randje balanceert.

Tegen minder grijze diensten als UberX en Uber Black is eveneens veel protest vanuit de vastgeroeste klassieke taxibranche, die altijd weigerde mee te gaan met zijn tijd en plotseling marktaandeel zag verdwijnen aan een platform dat wél flexibel en innovatief is. Vooral op de markten waarop je het kunt verwachten ging het er hard aan toe: de beelden van brandende auto's en schuimbekkende Franse taxichauffeurs heeft u ongetwijfeld voorbij zien komen. C'est la culture.

Enfin, naarmate de tijd vordert wordt een nieuw bedrijf als Uber steeds duidelijker afgetekend ingepast in het landschap. Zo ook in Europa. Een Spaanse taxivereniging had een zaak aangespannen tegen Uber bij het Europees Hof met de insteek dat het Amerikaanse bedrijf meer als een volwaardig taxibedrijf (inclusief horkerige onsympathieke baas) gezien moet worden, en niet zozeer als een app. Gelijke monniken, gelijke kappen.

De advocaat-generaal, de belangrijkste adviseur van het Hof, is het hier mee eens. Deze Maciej Szpunar zal daarom adviseren Uber meer gelijk te schakelen met de taxibranche dan nu reeds gebeurt. Doorgaans wordt zijn advies overgenomen door het Hof, dus de verwachting is dat we pan-Europees een meer level playing field krijgen in de taxibranche. Een even eerlijke als logische evolutie.