Apple werkt aan iets groters dan een auto

Wat is Apple in godsnaam aan het doen op autogebied? Het ene moment is het roemruchte Project Titan dood, het volgende moment weer uit de doden opgestaan. Misschien verwachten we wel het verkeerde.

Als we waarzeggers mogen geloven, verdwijnt de auto als bezit. Volgens deze rationalisten is een auto niet meer dan een stukje blik en zal autobezit niet meer zijn dan een romantisch misverstand voor de liefhebber. Waar of niet, Apple lijkt mee te doen aan die transformatie. Vervoer en transport zijn belangrijker dan het ontwikkelen van een eigen auto. Project Titan draait vermoedelijk niet om een iCar.

Als autobezit daadwerkelijk afneemt, is het niet bijzonder zinnig om te investeren in zo'n product. Het is dan namelijk maar te hopen dat de verkopen enigszins op peil blijven. Daar komt bij dat vervoer een business is die mondiaal goed is voor ongeveer vijftien biljoen dollar. Dat is groter dan IT en gezondheid, twee markten waar Apple al voet aan de grond heeft.

Ondertussen zou Apple tijd en geld investeren in sensor-, kaart en rijtechnologie. Vermoedelijk dient dit alles ter ontwikkeling van een vervoersplatform. Als Apple wil blijven groeien, dan moet het een nieuwe grote markt aanboren. Transport ligt dan meer voor de hand dan de productie van een auto. Sad!