Analist verwacht dat Tesla productiedoelen niet haalt

Tegenvallertje voor Tesla vandaag. De aandelenkoers staat diep in het rood, omdat er twijfels bestaan over de realisatie van de ambitieuze productiedoelen van Musk & Co. Uiteraard gaat het hier om de bouw van de massaal bestelde Model 3.

De aandelenkoers van Tesla dook vandaag naar beneden, nadat Adam Jonas, de belangrijkste analist van de autosector voor Morgan Stanley, het aandeel Tesla degradeerde van overweight naar equalweight

Dit heeft alles te maken met de productiedoelen van de Model 3. De kleinste van Tesla heeft al 300.000 orders binnen, maar moet nog wel even worden gebouwd. Tesla verwacht eind dit jaar 5.000 Model 3's per week te bouwen en dat moet volgend jaar groeien naar 10.000 exemplaren per week. Jonas heeft daar een hard hoofd in en verwacht dat er eind dit jaar slechts 2.000 stuks van de band rollen. Volgend jaar komt Tesla niet verder dan 90.000 exemplaren, zo voorspelt hij. 

Jonas is overigens niet de eerste die zijn zorgen uit over Musks extreem strakke schema voor de productie van de Model 3. Door de positie van de analist hebben zijn uitspraken echter direct invloed. Beleggers nemen de verwachtingen van Jonas bijzonder serieus en dat is terug te zien in de koers. 

Musk zal niet wakker liggen van een ietwat dalende aandelenkoers, maar het is tekenend voor het groeiend wantrouwen rond de steeds ambitieuzere plannen van de Tesla-baas. Eind dit jaar zien we of het genie overwint en de Model 3's volgens planning de fabriek uitrollen of dat de realiteit hem toch inhaalt en klanten langer op hun auto moeten wachten. 

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5def320d94bf3', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });