Te koop: gloednieuwe Porsche 911 RSR van 25 jaar oud

Een gloednieuwe auto kopen bijna een kwart eeuw nadat hij uit de fabriek kwam rollen? Dat kan alleen maar in de bizarre wereld van de rijkste verzamelaars. Deze 911 RSR is het ultieme voorbeeld van kopers met een ongezonde tellerfetish.

Voor de ontwikkeling van deze Porsche 911 Carrera RSR 3.8 hebben tientallen medewerkers van Porsche begin jaren 90 keihard gewerkt. Technici maakten de body zo licht mogelijk en probeerden zoveel mogelijk pk uit de motor te peuteren. Uiteindelijk kwam het vermogen uit op 350 pk en mochten testcoureurs urenlang met het model racen om de optimale afstelling te vinden. 

Al die medewerkers hadden maar één doel en dat was de klanten voorzien van een racer die zo hard als mogelijk over een circuit kon knallen. Een auto die bestuurder de ultieme race-ervaring zou bieden. Een Porsche die alle beschikbare kennis combineerde in het beste dat het merk op dat moment leverde. En wat doet de koper? Die zet de auto in een opslag en rijdt er nooit een meter mee. Lekker ondankbaar!

De 964 Carrera RSR is het racebroertje van de Carrera RS. Porsche bouwde slechts 51 exemplaren en slechts twee daarvan kregen een volledig afgewerkte binnenkant in plaats van een kaal race-interieur. Dit is er daar één van en die heeft zijn levensdoel nog niet kunnen vervullen. In plaats van rubber verbranden op de beste circuits van de wereld, stond deze auto stil in een opslag. Schandalig!

Nu komt de kans om de auto alsnog te gebruiken zoals Porsche het heeft bedoeld. De 911 gaat onder de hamer, waardoor een echte rijder de zeldzaamheid in handen kan krijgen. Als je op de kilometerteller afgaat koop je gloednieuwe auto, maar in werkelijkheid zullen al die jaren stilstaan effect hebben gehad op de Porsche. De racer heeft op zijn minst een grote beurt, en in het ergste geval een complete renovatie, nodig voordat hij weer het asfalt op kan.

Het stallen van de Porsche was weliswaar geen symbool van autoliefde, maar wel een slimme investering. Veilingshuis RM Auctions verwacht tussen de 2 en 2,2 miljoen euro voor de RSR te krijgen en dat is aanzienlijk meer dan dat hij origineel kostte. Dat levert meteen een probleem op voor de nieuwe koper. Zodra hij/zij met de klassieker gaat rijden keldert de waarde door de extra kilometers op de teller. Laten we hopen dat de koper dat aandurft.