Koenigsegg geeft nieuwe Agera RS weg

De crash van een testrijder in Koenigsegg Agera RS eerder deze week leverde een serieus probleem op voor de kleine autobouwer. Je kan tenslotte een klant geen schadebak afleveren. De oplossing is een compleet nieuwe auto.

De Agera RS met de bijnaam Gryphon vloog begin deze week van het asfalt. De auto stond op punt afgeleverd te worden aan de Amerikaanse koper Manny Khoshbin, maar tijdens een laatste test ging het fout. De Koenigsegg belandde in een sloot en raakte beschadigd. 

Koenigsegg repareert uiteraard de schade, maar het werd een probleem om de Agera RS nog aan de klant af te leveren. Het blijft tenslotte een auto die al een klapper heeft gemaakt. Wat als er een haarscheurtje in het chassis zit, dat nu niet opgemerkt wordt? Je wil niet het risico lopen dat zoiets over een aantal jaar voor problemen gaat zorgen en daarmee je reputatie op het spel zet. En als klant wil je een nieuw product waar niets aan mankeert. Zeker als je daar een paar miljoen dollar voor moet betalen.

De oplossing is nu gevonden. Khoshbin krijgt een compleet nieuwe auto. De rijke Amerikaan gaat wederom een Koenigsegg samenstellen, waarna de Zweden de auto voor hem bouwen. Dat betekent meer wachttijd, maar uiteindelijk wil je geen risico nemen met een investering van een paar miljoen. 

En de Gryphon? Verkopen is geen optie en slopen zou zonde zijn, dus houdt Koenigsegg deze Agera RS zelf. Het wordt een test- en demonstratieauto voor de fabriek. Daarmee wordt de Zweedse autobouwer de eerste fabrikant die zijn demoauto heeft bekleed met decoratief bladgoud en dat is ook wat waard.