Wonderdokter Newey moet Red Bull uit het moeras trekken

Allemaal leuk en aardig, dat geginnegap met Aston Martins en caravans in Oostenrijk, maar ondertussen wordt de achterstand van Red Bull op de concurrentie met elke race minder overbrugbaar. Adrian Newey moet het tij keren.

Tijdens de winterstop was de hoop groot dat Red Bull dit seizoen het gat naar Mercedes kon dichten, maar al na de eerste race werden we met de neus op de feiten gedrukt: het zijn Ferrari en Mercedes die dit seizoen om de koppositie strijden en Red Bull hobbelt er als duidelijke derde achteraan. Na vijf races heeft het team van Max Verstappen nog niet de helft van de constructeurspunten die Ferrari en Mercedes hebben.

Kortom: er is een inhaalslag te maken, en deze is als het goed is in Barcelona ingezet. Hierbij speelt sterontwerper Adrian Newey een veel prominentere rol dan voorheen. Newey moest het afgelopen jaar de aandacht verdelen tussen de RB13 en de ontwikkeling van de Valkyrie, de exclusieve hypercar die in samenwerking met Aston Martin wordt gemaakt. Momenteel claimt Red Bull Newey meer, omdat zijn hulp hard nodig is om te voorkomen dat de RB13 de rest dit seizoen heel kleurloos als derde in een niemandsland tussen de Mercedessen/Ferrari's en de Force India's rijdt.

Newey was aanwezig in Barcelona, waarbij hij vooral observeerde en luisterde naar de feedback van de coureurs. Nadat hij zijn ogen en oren de kost heeft gegeven zal 'dokter Adrian' zijn diagnose stellen en de komende tijd een meer leidende rol spelen in de in-season ontwikkeling van de auto. Teambaas Christian Horner verwoordt het als volgt: 

 "He has just been listening very carefully to what the drivers have been having to say and it is a bit like a trip to the doctors. He has been very keen to understand what the drivers' feedback and comments are, and I am sure he will be looking to evolve this package accordingly."

Waar de aandacht voorheen 50-50 verdeeld was tussen de RB13 en de Valkyrie komt het laatstgenoemde project de komende tijd op de backburner te staan. De hoop is dat het gat, dat in de kwalificatie in Spanje al redelijk geslonken leek te zijn, naarmate het seizoen vordert verdwijnt. Hetgeen prettig zou zijn, want we zien natuurlijk graag dat de RB13 om de overwinning mee kan doen.

Ondertussen staat volgende week zondag de GP van Monaco op de kalender, een circuit dat Red Bull op het lijf is geschreven en waar Ricciardo vorig jaar dan ook een knappe pole position scoorde (video). Voor Max brengt Monaco weinig geluk, hij crashte er twee keer: een keer op Grosjean en vorig jaar op slicks in de nattigheid. Laten we hopen dat drie keer scheepsrecht is.