Live en onversneden: de fonkelnieuwe Skoda Karoq

De Skoda Yeti is dood, lang leve de Karoq. Skoda's wat moeilijk te definiëren ruimtemodel wordt afgelost door een zeer duidelijk als SUV te definiëren nieuwe people mover. Autobahn is bij de grote lancering in Zweden.

Het verhaal van Skoda onder de Volkwagen-groep is een absoluut succesverhaal. Elk jaar worden mooie resultaten neergezet en al jaren worden er meer dan een miljoen auto's verkocht. De Tsjechen moeten naast kernmerk Volkswagen alleen Audi nog voor zich dulden, maar willen meer. Om te blijven groeien moeten er SUV's aangeboden worden, en dat is precies waar veel in geïnvesteerd wordt. Na de Kodiaq is hier de Karoq, een model dat onderhuids nagenoeg gelijk is met de Seat Ateca, maar wel een typisch Skoda-jasje kreeg. Met 4,38 x 1,84 x 1,60 meter is de auto een slag groter dan de Audi Q2 (4,19 meter lang).  

De naam -het zal u niet verbazen- is onderdeel van een door paarse broeken weluitgekiende SUV-strategie, waarin de naam van elk model begint met een K en eindigt op een Q. De Kodiaq was vernoemd naar een berensoort in Alaska, Karoq is de taal die de inheemse bevolking er met elkaar spreekt. Dat u het even weet.

Onder de kap van de Karoq vinden we de usual suspects, hoewel het op benzinegebied het nieuwste van het nieuwste is. De benzinerijder krijgt geen 1.2 TSI, maar kan kiezen uit een 1.0 TSI (115 pk) of de nieuwe 1.5 TSI Evo. De eerste driepitter wordt flink uitgerold over Skoda's modellenlijn: onlangs kreeg de Rapid hem onder de kap en nu dus ook de kleine SUV. Wie kiest voor de 1.5 TSI krijgt de sterkste 150 pk-variant met cilinderuitschakeling. 

Dieselaars gaan voor de bekende 1.6 en 2.0 TDI. De vermogens van deze vierpitters variëren van 115 (1.6) tot 140 of 190 pk (2.0). Alle motoren behalve de sterkste TDI zijn gekoppeld aan een handgeschakelde zesbak of een zeventraps DSG. Overigens is de lichtste tweeliter op papier net iets zuiniger dan de 1.6.

Dat Skoda langzaam maar zeker van budgetmerk doorgroeit naar een auto waar de luxist lustig op kan specificeren blijkt wel uit de optionele mogelijkheden: de geometrisch gevormde koplampen  in de neus zijn naar wens in full-LED uitvoerbaar, de velgmaat loopt op tot 19" (16" is standaard) en er is keuze uit een viertal infotainmentsystemen, waarbij alleen de instapper geen aanraakscherm heeft. 

De topsystemen hebben bovendien een WiFi-hotspot en -voor het eerst in een Skoda- gesture control. Een andere primeur is een optioneel digitaal instrumentencluster, een trickle down van Audi's virtual cockpit. Waar de 1.0 TSI-instapper waarschijnlijk een scherpe prijs krijgt zal je niet veel moeite hoeven te doen het dubbele uit te geven voor de versie die je hart begeert.

Eind 2017 komt de Karoq zijn grote broer Kodiaq vergezellen in de Nederlandse showroom. Prijzen worden later bekend gemaakt, eerst gaan we hem maar eens van dichtbij bekijken. Onze eigen E. Rosendaal (tweedjasje met elleboogstukken, grote perskaart) reisde - een week voor de Ajax-invasie - in het kielzog van Skoda's hotemetoten af naar Stockholm, alwaar hij vanavond met een potlood achter zijn gleufhoed het laatste nieuws opkrabbelt en door zal telexen. Waarom precies voor Zweden - Volvo's achtertuin - is gekozen weten we niet, maar dat maakt ook niet uit. De surströmming, aquavit, en köttbullar glijden er naar verluidt lekker naar binnen.