BEELD. De nieuwe VW Up GTI (115 pk, Mach 1,63)

Volkswagen heeft beeld vrijgegeven van de langverwachte Up GTI, in bijna-productievorm. Want om na jaren hypen en slechts één concept nu al een productieversie te lanceren, dat zou wel heel snel gaan.

De kleinste GTI werd in december 2016 al aangekondigd, zojuist maakte VW bekend dat er volgende week een exemplaar op het jaarlijkse GTI-treffen aan de Wörthersee staat. Dit is een VAG-meet aan een Oostenrijks meer waar iedereen die opgevoerde VW's een warm hart toedraagt enkele dagen op een kluitje bij elkaar zit om te praten over (en luisteren naar) opgevoerde VW's. Best leuk vermaak.

De specs van de kleine GTI (17" lichtmetaal, 15 mm verlaagd, GTI-opsmuk) zijn nog een klein beetje aangescherpt na de vorige berichtgeving: het vermogen van 115 pk/230 Nm bleef gelijk, maar de auto weegt nu 997 kg en doet 0-100 in 8,8s. De topsnelheid bedraagt volgens de omschrijving bij de video (mirror) liefst 1997 km/u (Mach 1,63), maar misschien is dat een tikfoutje en moet het '197 km/u' zijn.

Verder is het ding in alles een hommage aan de oer-GTI, de 41 jaar oude Golf I met 1.6 viercilinder, die destijds 110 pk deed. Het model dat volgende week aan de Wörthersee staat is officieel nog een concept, opdat de VW-paarsbroeken het ding als het begin 2018 op de markt komt nóg eens kunnen uitmelken. Want kennelijk hebben we anno 2017 een enorme tijdsspanne en tig concepts nodig om een nietige A-segmenter te onthullen. Pls.