'Redder' Newey lijkt ongemotiveerd om Red Bull te helpen

Red Bull heeft een vrij dramatische start van het 2017-seizoen achter de rug en dus is ontwerper Adrian Newey in allerijl van andere projecten gehaald om de RB13 te verbeteren. Heel enthousiast lijkt de 58-jarige Brit hier niet over te zijn.

Met de nieuwe regels maakte de Formule 1 dit seizoen de grootste verandering in decennia door. Red Bull, dat eind vorig jaar de onbetwiste koploper Mercedes met rasse schreden naderde, werd getipt om dit jaar voor het eerst sinds het tijdperk Vettel weer mee te doen om de prijzen. Het liep anders, en volgens Adrian Newey is dat allemaal de schuld van de structuur die zijn werkgever heeft gekozen.

In plaats van de werkzaamheden rond één sterke man te centreren werd volgens Newey gekozen voor een gedelegeerde commissie-achtige structuur, die volgens hem niet werkt. Tegenover Autosport zegt hij:

"I had stepped right back, but it became obvious that the car under a more delegated, or a committee way of operating, wasn't performing. As a kind of a duty to the team, to try and bring things forward, I have been quite busy since the second test, getting back involved to see what I can do to help. It's not what I want to be doing long term, but I'm happy to be doing it for a period of time."

Je hoeft hier niet eens tussen regels door te lezen, eigenlijk zegt Newey onomwonden: 'ik heb er eigenlijk helemaal geen trek in, maar ik voldoe wel aan mijn morele plicht om het team er weer bovenop te helpen.' Een in essentie nogal arrogante en ongemotiveerde manier van communiceren naar de buitenwereld over een team dat juist hem accommodeerde in zijn keuze voor zijprojecten zoals de Aston Martin Valkyrie en de America's Cup-zeilrace. En nu blijkt dat het werk dat Newey zelf delegeerde aan zijn onderknuppels niet helemaal uit de verf komt meldt hij in de media dat Red Bull het niet goed heeft aangepakt. We kunnen ons voorstellen dat ze bij Red Bull liever zien dat dit soort zelfreflectieloze kritiek binnenskamers blijft.

Hoe dan ook, er is maar één Adrian Newey, en dat weet hij. Daarom kan de man het zich permitteren om op deze manier achteraf zijn gelijk te halen met uitspraken als: "I think what's clear is that my stepping back in a system of regulatory stability, then the system was working, but that kind of committee approach hasn't worked when we've had a big regulation change."

We hopen dat de man de RB13 weer op de rit kan krijgen en we snel het eerste tweede 2017-podium van Max Verstappen zien. Als iemand het kan, dan is het Newey wel en zodra er weer succes geoogst wordt zjin we de enigszins in ego gedrenkte uitspraken ook zo weer vergeten.