Jaguar SV Project 8: een XE met 600 pk

Jaguar's jonge SVO-afdeling maakt niet altijd even mooie, maar wel altijd hele krachtige creaties. Hun nieuwste project is het verrassendste tot nu toe: een XE met een hele grote V8.

Van de begeerlijke XE, die officieel als XE SV Project 8 door het leven zal gaan, worden 300 stuks gemaakt voor de mondiale markt. Dat wordt dus vroeg bestellen als je er eentje wilt hebben. Niet geheel verrassend volgt de auto Project 7 op, een F-Type met 575 pk waarvan er 250 zijn gemaakt.

Dat die F-type er kwam was niet heel verrassend, er was al een F-Type met 500/550/575 pk V8. De XE is in zijn sterkste vorm met een 380 pk sterke 3.0 V6 verkrijgbaar, dus deze move is een stuk minder voorspelbaar. De widebody XE is uiteraard designed, engineered and assembled by SVO. In gewone mensentaal betekent dit dat er 300 chassis' van de lijn worden geplukt, waar een aparte afdeling binnen de fabriek zijn magie en afwerkingsvaardigheden (duur leer met nog duurdere stiksels en badges) op los laat.

Hoewel we vrezen dat dit soort zeldzame modellen niet veel kilometers gaan maken en een aanzienlijk deel vooral alleen de binnenkant van een afdekzeil te zien krijgt is het erg verfrissend dat er in een tijd waarin de meeste fabrikanten naarstig zoeken naar de kleinste motor ook nog partijen zijn die een hele grote f*ck you-V8 in een middenklasse sedan lepelen. Zie het misschien als compensatie voor die misstap om een viercilinder in de F-Type te monteren.

U mag 0 keer raden op welke lange lus in de Eifel SVO zijn nieuwste creatie alvast wat rondjes heeft laten rijden, het antwoord vindt u in de video hieronder. Op 28 juni volgt de onthulling bij Jaguar, 2 dagen later staat de breedgeschouderde Brit op het Goodwood Festival of Speed. Waar hij vermoedelijk ook wel de fameuze hillclimb zal afleggen.