Maak kennis met de meest onpraktische politieauto ooit

Nederland krijgt B-Klasses en Vito's, op het Eiland Man pakt de lokale politie het anders aan. De patrouillerondjes op het stuk belastingvriendelijke rots in de Ierse Zee gaan per BAC Mono.

De bekende eenzitter van Briggs Automotive Company is een toegewijd circuitwapen waarmee je ook op de openbare weg mag. Het ding heeft ruim 300 pk en accelereert dankzij een laag gewicht binnen de 3 seconden naar de 100 km/u. Veel plek voor radio-apparatuur is er niet in de cockpit, en een collega of boef (met of zonder hoofdletter) meenemen kan je al helemaal vergeten. Het zal je daarom niet verbazen dat de politie het bij slechts één exemplaar houdt, dat vooral fungeert als uithangbord tijdens voorlichtingsbijeenkomsten en andere PR-momentjes.

Maar het niet alleen show, de BAC wordt daadwerkelijk een active member van de Manx 5-0. Zijn bestuurder is ook bekend: alleen de ervaren (motor-)agent Andy Greaves mag met zijn helm plaats nemen in de BAC. Of Greaves ook buiten dienst eens een cheeky TT-rondje gaat doen met zijn BAC weten we niet, maar het is wel erg verleidelijk.

De aankondiging van de Mono-politieunit volgt op een introductieweekend eerder deze maand, waarin BAC 20 klanten en 12 Mono's naar het Isle of Man verscheepte. De lokale overheid was zeer welwillend in het maken van een risicoinschatting en het afsluiten van weggedeelten, opdat de rijke klanten ongestoord hun gang konden gaan. We sluiten niet uit dat er een dertiende Mono mee is gegaan en daar is achtergebleven, als tegenprestatie.