Hier is de elektrische Saab die geen Saab is

Het dramatische verhaal van de dood van Saab heeft eindelijk weer een lichtpuntje. Uit de as van de Zweedse autobouwer herrijst de elektrische NEVS 9-3 Concept en die lijkt verdacht veel op zijn vergane voorganger.

Nee, er staat geen Saab op de neus van deze nieuweling, want de Chinezen kregen de rechten op deze naam niet in handen. En hoewel de 9-3 erg lijkt op de oude 9-3 is er onderhuids het nodige veranderd. De motor die loopt op zoiets ouderwets als fossiele brandstof is bij het grof vuil gezet en de aandrijving is nu volledig elektrisch. Je moet tenslotte een beetje meegaan met de tijd.

De Chinezen pakken volgende week op de elektronicabeurs CES Asia uit met twee concepts. Naast de 9-3 sedan zien we ook een 9-3X SUV. Daar zal het bedrijf ook meer details van de auto's vrijgeven, al willen ze nu al kwijt dat de actieradius rond de 300 kilometer komt te liggen. Dat is zeer beperkt als je het bijvoorbeeld met moderne Tesla's vergelijkt, maar je moet ergens beginnen. 

Volgend jaar moet een productiemodel van de 9-3 op de Chinese markt verschijnen en niet veel later zal de 9-3X volgen. De eerste bestellingen zijn al binnen, waaronder een order voor 150.000 exemplaren van leasebedrijf Panda New Energy. Daarmee ziet de toekomst van deze Saab-reïncarnatie er goed uit. Nu maar hopen dat Victor Muller het niet koopt.