BMW's voortaan Made in China

De Duitse degelijkheid waar merken als BMW mee pronken kan binnenkort wel eens iets minder Duits zijn. BMW heeft toestemming gekregen om in China gebouwde auto's te exporteren en daardoor kan je volgende bimmer Made in China zijn.

Zoals veel andere autofabrikanten heeft BMW een joint venture opgericht om zaken in China te kunnen doen. Dit is BMW Brilliance en dat bedrijf heeft nu van de Chinese overheid toestemming gekregen om producten te exporteren.

Het uitvoeren van oosterse BMW's is eerder nog niet aan de orde geweest, omdat het merk ook doorhad dat ondanks een uitstekende muur de Chinese bouwkwaliteit een aanzienlijk slechter imago had dan de Duitse bouwers. Blijkbaar vinden de Duitsers de kwaliteit van de Chinezen nu beter, want ze hebben de moeite genomen om een vergunning aan te vragen.

Mocht BMW besluiten om Chinese modellen te exporteren, dan zullen die niet meteen de Europese showrooms vullen. Momenteel bouwt de joint venture nog maar 300.000 auto's per jaar in twee fabrieken. Het aantal groeit wel snel, want in 2012 lag de jaarproductie nog slechts op een helft daarvan. BMW Brilliance bouwt onder meer de 2 Serie Active Tourer, X1 en de 3-en 5 Serie sedan. Wij verwachten vooral dat de kleinste en goedkoopste BMW's als eerste interessant worden voor verkoop in Europa.

Momenteel associëren we 'Made in China' meer met T-shirts van drie euro dan met dikke BMW's, maar dat beeld moeten we gaan bijstellen. De meerderheid van de Nederlanders belt tenslotte met een telefoon die in China in elkaar is geschroefd en ook op auto gebied komt steeds meer uit het oosten. Daarmee doelen we niet op die twijfelachtige klonen die de Chinezen zonder toestemming van populaire westerse modellen maken, maar op daadwerkelijk kwaliteitsproducten. Volvo bouwt bijvoorbeeld de S60 voor de Amerikaanse markt in China en daar doet ook niemand moeilijk over.