Automobilist is tien procent van de tijd afgeleid

De meeste automobilisten vinden het blijkbaar te lastig om de hele tijd hun aandacht bij het verkeer te houden. Gemiddeld zijn de bestuurders tien procent van de tijd afgeleid door andere handelingen. Vrachtwagenchauffeurs scoren nog bedroevender.

Europese automobilisten besteden een tiende van de rijtijd aan afleidende activiteiten, en 4 procent aan zogenaamd hand-held telefoongebruik, zoals typen of bellen. Vooral als de auto even stilstaat of het verkeer langzaam rijdt, wordt al snel naar de smartphone gegrepen. Drinken, scheren en make-up aanbrengen zijn ook populaire activiteiten achter het stuur.

Vrachtwagenchauffeurs hebben nog minder aandacht voor de weg. Zijn besteden gemiddeld liefst twintig procent van de tijd aan afleidende activiteiten. Naast eten staat ook hier de mobiele telefoon hoog in het lijstje met afleiders. 

De resultaten komen uit een onderzoek waarbij bijna 300 verkeersdeelnemers in zes landen twee jaar lang werden gevolgd met meetapparatuur. De proefpersonen kregen een lading camera's in hun auto ingebouwd, waardoor er ruim 90.000 uur aan rijgegevens is verzameld. "Na een week is bij de meeste deelnemers aan het onderzoek de gedachte dat men gefilmd wordt naar de achtergrond verdwenen, en gaat men het 'natuurlijke rijgedrag' vertonen", zo concludeert projectleider Nicole van Nes.