McLaren-teambaas over Honda: 'we zitten aan onze limiet'

Het scheiden der wegen tussen McLaren en motorleverancier Honda lijkt slechts een formaliteit, nu teambaas Zak Brown in een interview aangeeft dat het breekpunt bereikt is.

McLaren beleeft zijn slechtste seizoensstart ooit. Na 6 races heeft het team met één van de duurste coureurs van het veld als enige nog geen punt gescoord. Zelfs het in een dramatische vorm verkerende Sauber haalde kampioenschapspunten. Iedereen vraagt zich al een tijdje af wanneer het 'tot hier, en niet verder'-punt komt; teambaas Zak Brown lijkt dit nu aan te geven met bewoordingen als 'big disappointment'. Ai.

In een interview dat de Amerikaan woensdag aan Reuters gaf, geeft Brown aan dat het niet onmogelijk is dat Honda en McLaren hun eigen wegen gaan: ze hebben inmiddels een 'vork in de weg' bereikt. Een voornaam pijnpunt is dat Honda een beloofde motorupgrade in Canada niet levert, dit het team pas laat meldde, en bovendien niet aan kan geven wanneer er dan wél een upgrade komt.

Enkele klinkende citaten: "Honda’s working very hard but they seem a bit lost" [..] "We were eagerly awaiting this upgrade as were our drivers and it’s a big disappointment that it’s not coming. It’s not lack of effort, but they are struggling to get it to come together." [..] "Missing upgrades, and upgrades not delivering to the level we were told they were going to, you can only take that so long. And we’re near our limit."

Het zijn stuk voor stuk niet mis te verstane uitspraken die voor het publiek overduidelijk het beeld oproept dat McLaren er nu echt klaar mee is. Het op-een-na succesvolste team uit de F1-geschiedenis wil weer kampioenschappen winnen, en met Honda gaat dit gewoon niet lukken. Onze voorspelling: McLaren zingt het jaar nog uit met Honda en zijn genereuze financiële steun, die naar schatting de €100 miljoen per jaar benadert, en switcht daarna naar de oude leverancier Mercedes.

Dit betekent ook dat ze vanaf 2018 voor hun motoren moeten betalen én hun Japanse sugardaddy pur sang verliezen, dus we vragen ons af hoe het team het gat in de begroting gaat dichten. Maar alles is beter dan als historisch groot team puntloos rondrijden en om de haverklap uitvallen. En bovendien: een team met 0 punten kan van andere sponsoren niet zo veel geld verlangen als een succesvol team. Daarnaast sta je als achterhoedeteam ook onderaan de lijst van te verdelen geld van de F1-organisatie.

Als bovenstaand scenario bewaarheid wordt, is Sauber het kind van de rekening. De Zwitserse renstal kondigde in april aanmet Honda als motorenleverancier in zee te gaan. Als McLaren vertrekt dan vertrekt ook een hele zwik aan expertise, data, en ontwikkelingspotentieel. Kortom: dan zit Sauber volgend jaar vast aan een niet-presterende motor die niemand wil. Maar het team rijdt ook nu al helemaal achteraan, dus veel slechter kan het niet worden.

Nou ja, als de Zweedse Tetra Pak-investeerders weglopen heeft Sauber pas echt een probleem. We kunnen ons voorstellen dat de familie Rausing tot nu toe nog niet in positieve zin steil achterover is gevallen van hun return on investment. 

Niet dat we per se zout in de wonden willen wrijven, maar iemand heeft alle keren dat een McLaren sinds 2015 stuk ging achter elkaar geplakt in een 10 minuten durende video vol Schadenfreude. Of medelijden met al dat vergooide Alonso-talent, als je wat menselijker bent. Het leek ons nochtans passen bij de grafstemming waarin het interview dat Brown gaf gehuld is: