Deze Tesla-kloon is de nieuwe Fisker EMotion

Na een paar eeuwen teasen is nu eindelijk het design van de nieuwe Fisker uitgelekt. Het ontwerp komt ons wel erg bekend voor, want achter die nieuwe neus verschijnt een sedan die verdacht veel lijkt op een Tesla Model S.

De eerste generatie van de Fisker Karma was vernieuwend. De techniek bestond weliswaar al, maar Fisker verwerkte voor het eerst in een aantrekkelijk jasje. Het resultaat was een sexy sedan met groene details als zonnepanelen op het dak en een grotendeels recyclebaar interieur. In combinatie met enkele belastingvoordelen sloeg dat aan in Nederland en je kwam de Karma dan ook regelmatig in het verkeer.

Fisker kende echter de nodige financiële problemen en na het aanvragen van een faillissement werd het bedrijf verkocht aan een Chinese investeerder die nu het model verkoopt onder de naam Karma Revero. Oprichter Henrik Fisker behield echter heel slim de rechten op de merknaam Fisker, want je wil niet dat goedkope Chinese meuk jouw familienaam gaat dragen. Ondanks de eerdere mislukking kon hij het niet laten om wederom een autobedrijf op te zetten en deze EMotion is daar het eerste resultaat van.

Hoewel de Karma tien jaar geleden nog vernieuwend was, heeft de wereld sindsdien niet stilgestaan. Tesla heeft de markt voor aantrekkelijke milieuvriendelijke auto's overgenomen en ook Fisker lijkt onder de indruk van dat design. Zijn nieuwe model heeft duidelijke overeenkomsten met de Model S, hoewel het opvallende neusje met zijn glimmende punt wel opvalt als Fisker-only. 

In dit opvallende neuspuntje huist de LIDAR-sensor, wat een belangrijke onderdeel is voor het autonoom rijden. Dat geeft ook aan dat de revolutionaire elementen deze keer onderhuids te vinden zijn. Het belangrijkste zijn daarbij de vernieuwde grafeenaccu's die een ambitieuze actieradius van bijna 650 kilometer moeten realiseren. Ook het toevoegen van vier vlinderdeuren in plaats van normale portieren moet de koper het gevoel hebben in iets speciaals te zitten. Geïnteresseerden moeten nog wel even geduld hebben, want pas in 2019 moet de productie beginnen.