Max Verstappen zit nu al in over volgend seizoen

Met 3 uitvalbeurten in 7 races en de teleurstelling van Canada nog vers in het geheugen is Max Verstappen geen happy panda. In een interview doet Max pittige uitspraken over de kansen van Red Bull in combinatie met motorleverancier Renault.

In een deelnemersveld vol kwaliteit moet het geluk je soms een beetje mee zitten. Daniel Ricciardo scoorde drie keer op rij een podiumplek, terwijl Max Verstappen drie keer op rij met lege handen stond. Betekent dat dat Max minder is dan zijn teamgenoot? Geenszins, Max kwalificeerde dit seizoen zelfs beter dan Dani, alleen valt het geluk even niet zijn kant op.

Gisteravond wist Ziggo Peptalk Max via Skype voor de buis te toveren. Het tekent Verstappen dat hij er ondanks de abominabele vragen van allemansvriend van Gelder nog iets leuks van wist te maken. Uitsmijter en nieuwe bom onder de relatie met motorleverancier Renault: met de huidige power unit kunnen Max en Red Bull niet meedoen voor de winst,  dit jaar niet en als het aan Max ligt ook volgend jaar niet. Red Bull verwachtte dit jaar minstens één grote motorupdate, maar deze komt tot hun grote teleurstelling niet, zo stelden de Fransen met een glashelder 'non'.

Kortom: voor Max is dit seizoen al een afschrijver terwijl hij er een hard hoofd in heeft dat de auto volgend jaar - in zijn laatste contractjaar bij Red Bull - wél mee kan doen voor de winst.

Laten we even advocaat van de duivel spelen en Renault in bescherming nemen. Bovenstaande opmerkingen zijn nogal gericht op de Franse motorbouwer, terwijl 1) Red Bull zelf het chassis aan het begin van dit seizoen niet op orde had en 2) de reden van Max' uitvallen in Canada de accu leek te zijn, en niet de krachtbron. Een euvel dat Ricciardo al eerder in Spa leek te treffen.

Kortom: Renault krijgt een hoop shit, wat grotendeels terecht is - de PU schiet gewoon tekort tegenover Ferrari en Mercedes en het Renault-fabrieksteam presteert ook ronduit slecht - maar aan de andere kant is het misschien niet zo handig om je leverancier die je de laatste 10 jaar vier titels schonk zo publiekelijk af te vallen. Bij Honda is het een ander verhaal, dat was een tijd weg en er liggen geen 'oude' relaties meer tussen McLaren en de Japanners.

Vooralsnog lijkt er geen verbetering te komen bij Red Bull, dat Ferrari en Mercedes in het constructeurskampioenschap nu al uit het zicht is verloren, maar als gezegd: je moet ook een beetje mazzel hebben. Als Max heel was gebleven en een podiumplek had gescoord had de wereld er heel anders uitgezien. Voor de volgende race in Baku verwachten we niet veel, maar daarna is Oostenrijk, home turf en bovendien de plek waar Max vorig jaar een prima podium scoorde (video). Teambaas Horner heeft er (voor de schermen) in ieder geval alle vertrouwen in dat Max dit seizoen nog zijn Mojo hervindt.  

Alle speculaties over een vertrek van Max naar Ferrari die nu de ronde doen zijn begrijpelijk, maar als je het ondergetekende vraagt dan is de kans groter dat Ricciardo naar Ferrari vertrekt dan dat Max dat doet. Zeker aangezien pa Jos nu ook een rol binnen het team heeft.