BMW 6 Serie Gran Turismo: alle foto's en details

De 5 Serie Gran Turismo is dood, leve de 6 Serie Gran Turismo. De klant die zoekt naar extra lengte en hoogte ten opzichte van een 5 Serie heeft voor het eerst een serieus alternatief met BMW-badge.

Over de 5 GT had iedereen wel een mening, hierover zullen we niet te veel uitwijden. Punt is dat een dergelijk model een mooie niche vult tussen een 5 Touring en een X5, met alle luxe en bijna het formaat van een 7 Serie. Want de opvolger, die nu 6 Serie Gran Turismo heet, is serieus groot. 

De auto -waarvan de eerste afbeeldingen gisteren lekten- is 87 mm langer dan zijn voorganger, hij meet nu 5.091 mm. Tegelijkertijd werd hij 22 mm lager en bleef de breedte ongewijzigd. Hierdoor is het silhouet van de auto veel ranker dan voorheen, wat een hele prestatie is. Om een auto van 5,10 meter lang met serieuze hoofdruimte er niet lomp uit te laten zien moet je als designer de trukendoos open trekken. 

Dankzij toepassing van lichtere materialen alom werd de 6 GT gemiddeld 150 kg lichter dan zijn voorganger. Ook noteert hij dankzij trick aero een alleszins nette Cw-waarde van 0,25, en zien we een uitklapbare achterspoiler a la Audi A7/Porsche Panamera.

Alle lichten behalve de koplampen zijn af fabriek LED, via de optielijst zijn extra's zoals LED-koplampen met variabele lichtintensiteit en BMW Selective Beam grootlicht met anti-verblindingsstand en luchtvering op beide assen, Dynamic Damper Control, actieve stabilisatoren en Integral Active Steering aan te vinken. Standaard heeft de 6 GT alleen luchtvering met automatische niveauregeling op de achteras. 

Bij de marktintroductie biedt BMW keuze uit twee benzinemotoren en een diesel, altijd gekoppeld aan een 8-traps Steptronic automaat. Wie een viercilinder wil kiest voor de 630i (258 pk/400 Nm), maar in dit segment neem je natuurlijk pas genoegen met een zespitter. De 640i levert 340 pk/450 Nm, dieselaars kiezen de 640d met 265 pk/620 Nm. In de strijd tegen NOx en andere viezigheid krijgt deze motor Blue BMW Performance, inclusief SCR-katalysator.

Zoals elke echte BMW heeft de 6 GT standaard achterwielaandrijving, xDrive is op elke versie naar wens verkrijgbaar.

BMW investeert hevig in connectiviteit, ergonomie en nieuwe bedieningsconcepten, veelal met als centrale doel de bestuurder zo min mogelijk af te leiden. De stembediening herkent gesproken commando's in alledaagse taal en zit standaard op elk model. Optioneel is  BMW Gesture Control en de nieuwste versie van BMW Head Up Display verkrijgbaar. 

De 6 Serie Gran Turismo is digitaal verbonden met andere moderne BMW's, de Duitsers leveren een systeem dat dankzij deze extra 'ogen' waarschuwt voor mogelijk gevaar. Ook Remote Control Parking, een gimmick die in de 7 Serie werd geïntroduceerd en zijn weg naar de 5 Serie vond, doet bij de 6 GT zijn intrede.

De 6 Serie Gran Turismo beleeft zijn debuut in september op de IAA in Frankfurt, de marktintroductie van deze lekkere forse margepakker volgt in november 2017.