De autoband van de toekomst, vers uit de 3D-printer

Bandenfabrikanten laten regelmatig futuristische proefballonnetjes op. De nieuwste komt van Michelin, dat deze Visionairy Concept presenteert. Luchtloos, vol sensoren, heel duurzaam, maar nog steeds rond. Booring!

Deze week vond in Montreal een symposium over wereldwijde uitdagingen op het gebied van stedelijke mobiliteit plaats. Een mooie gelegenheid voor Michelin om bovenstaande conceptband te presenteren - en misschien vooraf nog even te lobbyen bij het aanwezige F1-circus over een terugkeer, wie weet.

De Visionairy Michelin Concept (VMC) bestaat in feite uit 3 delen: 

  • een wiel zonder lucht dat even lang meegaat als het voertuig erop.
  • profiel dat aangepast of ververst kan worden met een 3D-printer.
  • een directe verbinding met de gebruiker, waardoor je te allen tijde informatie over de toestand van je band hebt.

In theorie los je met deze VMC in één klap een hoop onnodig rubbergebruik op en kan je geen klapband of kromme velg meer krijgen. Het materiaal van de kern is biologisch afbreekbaar en gemaakt van ecologisch verantwoord materiaal. Daarnaast kan je voor je de besneeuwde bergen in gaat voor een wintersportvakantie je semi-slicks op de 3D-printer laten 'bijsnijden' tot volprofiel winterbanden. Het enige nadeel dat we zien is dat de hardheid van het loopvlak niet te veranderen is, zoals dat wel met zomer- en winterbanden kan.

Klinkt allemaal schitterend, nietwaar? Er lijken alleen maar voordelen aan de VMC te kleven en Michelin zegt bovendien dat de beloftes die deze conceptband doet 'binnen bereik zijn'. Maar dat is nog een vrij vage uitspraak, want u weet ook wel dat we over een paar jaar niet plotseling allemaal met zo'n nieuwe revolutionaire band rijden. 

Er worden al jaren dit soort concepten uitgepompt terwijl de hele wereld ondertussen gewoon op de aloude combinatie van velg+rubber rond blijft rijden, op een enkele uitzondering na. Maar dromen mag.