BREEK: teambaas Kaltenborn per direct weg bij Sauber

Monisha Kaltenborn is per direct exit bij Sauber, zo melden diverse bronnen onafhankelijk van elkaar. De teambazin is niet aanwezig in Baku, waar dit weekend geracet wordt, en nu weten we waarom.

Het is de dag van de vertrekkers. Na Kalanick bij Uber is het nu de beurt aan Monisha Kaltenborn om haar biezen te pakken bij Sauber. Zowel het Duitse motorsport-total als enkele Italiaanse bronnen meldden dit los van elkaar. We checkten het bij onze Zwitserse ingangen, en kregen off the record een bevestigend antwoord op de vraag.

Niet iedereen zal even rouwig zijn om het vertrek van de Indiaas-Oostenrijkse teamcheffin. Door de jaren heen maakte Kaltenborn niet altijd vrienden, vooral toen ze voor 2015 vier coureurs -waaronder Giedo van der Garde- vastlegde terwijl er maar twee stoeltjes beschikbaar waren. Deze liet het er niet bij zitten en vocht de streek met succes aan. Het leidde tot een fikse schadevergoeding voor Giedo en een flinke kostenpost voor het team, dat al niet heel ruim in de slappe was zat.

De laatste jaren presteert Sauber ondermaats en rijdt het in de achterhoede van het veld. Voor de nieuwe Zweedse eigenaar Longbow Finance was de maat kennelijk vol en heeft het Kaltenborn -de eerste vrouwelijke teambaas in de F1- uit haar functie ontheven. Ze was sinds 2012 voor een derde eigenaar van het team, maar deed de aandelen vorig jaar aan Longbow van de hand. Als mogelijke opvolger wordt Colin Kolles genoemd, oud-teambaas bij Force India en onder andere oprichter van het byKolles endurance-raceteam.

Longbow Finance SA regrets to announce that, by mutual consent and due to diverging views of the future of the company, Monisha Kaltenborn will leave her positions with the Sauber Group effective immediately. We thank her for many years of strong leadership, great passion for the Sauber F1 Team and wish her the very best for the future. Her successor will be announced shortly; in the meantime we wish the team the best of luck in Azerbaijan.

okdoei