F1-topteams blij: eerder blauwe vlaggen voor achterliggers

Blauwe vlaggen: het is een topic waar zowel vorig als dit jaar door de snellere coureurs enorm over geklaagd is. De raceleiding reageert nu, door vanaf Baku eerder met de vlaggen te gaan zwaaien.

Iedereen kan zich de rants van met name Sebastian Vettel vorig jaar waarschijnlijk nog wel herinneren. De Duitser - die duidelijk erg slecht in zijn vel zat - sprak tijdens de GP van Japan met zijn klaagzangen bijkans een compleet audioboek in over de teamradio. Maar ook dit jaar wordt er veel geklaagd door coureurs die hun podiumplek bedreigd zien door achterblijvers: Kimi zeurde in Monaco en Max in China.

Langzame coureurs krijgen via hun team sowieso een melding als een raceleider binnen 3 seconden van hun achtervleugel komt, maar blauwe vlaggen worden pas gezwaaid zodra het verschil 1 seconde bedraagt. Dit was altijd 1,5s, en met de huidige aerodynamica zit je tussen 1-1,5 seconde al flink in de vieze lucht van je voorganger, wat invloed heeft op de prestaties van je eigen bolide. Niet heel prettig als je net in gevecht bent om een podiumplek.

Race director Charlie Whiting onderneemt nu actie, hoewel dit is een typische compromisstijl is: de afstand waarop blauwe vlaggen worden gegeven wordt vanaf Baku vergroot naar 1,2s. We vragen ons af hoeveel verschil dit gaat maken, maar het is in ieder geval beter dan het was. Vanuit het oogpunt van de achterliggers is het wel te begrijpen dat een hele vroege blauwe vlag onprettig is. Het kan een beslissende factor zijn in hun onderlinge gevechten. Dan nu de beloofde soundbytes: