Zelfs op het spoor bent u niet meer veilig voor flitsers

Nederland is zo onderhand tot de nok gevuld met flitsers, maar er kan nog meer bij. De nieuwste geplande toevoeging is een nuttige, want hij is er op gericht mensen die op het laatste moment het spoor overglippen te pakken.

Directe aanleiding voor het verscherpte toezicht is de proef met spoorboekloos rijden die komende september start. Tussen Amsterdam en Eindhoven rijdt er dan op gezette tijden elke 10 minuten een trein, waardoor spoorwegovergangen ook vaker dicht zijn. En we weten allemaal - verwarde bejaarden uitgezonderd - hoe irrationeel sommige mensen kunnen worden als ze haast hebben en in druk verkeer stil staan.

Prorail voorziet dat mensen bij rode seinen nog het spoor overgaan, of -erger nog- bij gesloten slagbomen, aldus topman Eringa in het AD. Er is immers een flinke marge ingebouwd tussen het eerste signaal en het daadwerkelijke passeren van de trein en dat duurt sommige mensen te lang. Om dit tegen te gaan wordt er 'geflitst', wat AD-clickbait is voor 'nee we kunnen er geen fysieke flitspaal neerzetten, maar we gaan cameratoezicht toepassen waarop handmatig gescand wordt wie de regels negeert en die mensen krijgen vervolgens een bekeuring op kenteken'. 

Dit lijkt ons een uitstekend idee, met slechts twee kleine gaten: ten eerste is het nogal een klus om - zelfs al kijk je ze op 100 fps - alle beelden van overgangen te scannen. Nu heeft Prorail naar het schijnt liefst 50 boa's (!) met boetebevoegdheid in dienst, maar deze ga je niet de hele dag naar een schermpje laten turen om een paar flappen uit te schrijven. Want hoezeer de autoriteiten de mond altijd vol hebben over veiligheid, simpele economische principes gaan altijd voor. Tweede probleem: hoe pak je fietsers en voetgangers? Dat is denken we de grootste groep klanten, en de enigen die fysiek in staat zijn om zich nog langs gesloten bomen te wurmen. Maar ja: geen kenteken, geen bekeuring. Dit laatste onderkennen politie en prorail overigens ook.

Geen systeem is waterdicht, maar we zijn blij dat er - al was het maar symbolisch - opgetreden wordt tegen mensen die een gesloten overweg menen te moeten passeren. En dat zijn er meer dan je denkt, bij de ruim 2.000 spoorwegovergangen die Nederland rijk is. Er is een aantal risicolocaties waar speciale aandacht naar uitgaat, voordeel is dat je het in ieder geval op beeld hebt als Melvin van 15 door een intercity gegrepen wordt omdat hij niet wilde wachten voor de slagbomen. Niet dat de tiener en de machinist van de trein hier iets aan hebben, maar soit.