Afgelopen zaterdag zijn er wettelijke limieten in werking getreden voor de hoeveelheid drugs (verschilt per middel) en drugs gecombineerd met alcohol (zero tolerance) je in het verkeer mag hebben gebruikt. Vanaf nu ben je dus niet meer alleen een eikel als je onder invloed achter het stuur zit, je bent ook de sjaak.
In tien procent van de verkeersongevallen met slachtoffers blijken drugs een rol te hebben gespeeld. Volgens De Telegraaf betekent dat zelfs dat er 60 doden per jaar toegerekend kunnen worden aan drugs in het verkeer. Het was dus hoog tijd dat de politie middelen zou krijgen om te controleren of een bestuurder onder invloed is, en dat er een grenswaarde is waarboven het drugsgebruik strafbaar is.
Die waarden waren er niet, en daarmee was ook het controleren zinloos. Sinds zaterdag niet meer en daarom worden alle 25.000 politieagenten uitgerust met een drugstest. De testers (hier wordt uitgelegd hoe ze werken) kosten een paar euro per stuk en dat verklaart ook meteen waarom er geen grote drugscontroles gaan komen: is geen budget voor.
Het blijft dus eerst de intuïtie van de agent die een bestuurder aan de kant moet zetten, waarna hij na het zien kenmerken van drugsgebruik de test kan uitvoeren. Echt veel veiliger zal het verkeer daarmee waarschijnlijk niet worden. Al zullen de ergste gebruikers makkelijk te herkennen zijn.