Fiat Chrysler Automobiles (FCA) stond tot nu toe niet bekend om zijn voortrekkersrol op het gebied van de hybride of EV. Dat hoeft ook niet, het aandeel van batterijen in het wagenpark is klein en soms is laat instappen handig. Of, in het geval van FCA, vooral uit nood geboren, omdat zowel de vraag als het budget voor R&D ontbreken.
Inmiddels heeft CEO Sergio Marchionne ingezien dat 'ze toch echt eens iets met batterijen moeten gaan doen', indien zijn concern het dalende marktaandeel (in een groeiende wereldmarkt weet FCA al enkele jaren geen afzetstijging te realiseren) niet verder omlaag wil zien gaan. Maserati moet de vaandeldrager van het nieuwe elektrische elan worden: plannen voor een elektrische Alfieri waren er al, maar ook de opvolgers van de Ghibli, Quattroporte, GranTurismo (als deze een opvolger krijgt) en Levante moeten allemaal hulp krijgen van een accupakket en elektromotor.
Per 2022 moet bovendien de helft van alle FCA-auto's (Fiats, Alfa's, Jeeps, Lanci...oh, nee) geëlektrificeerd zijn. In de VS, waar met Chrysler, RAM en Jeep veel auto's worden weggezet heeft dit nog niet echt prioriteit, maar als over 5 jaar met slechts een kleine opoffering in ruimte, kosten, en gewicht een flinke verbruiksvoordelen gehaald kan worden, dan zal FCA het niet laten.
Daarnaast schijnen ze bij Maserati heel goed te weten hoe je een elektrische auto niet moet maken, dus we verwachten een top notch-product van de Italianen.
Marchionne zelf, die begin 2019 afzwaait als CEO, geeft aan dat het vooral het lot van de diesel is die hem doet bewegen iets met batterijen te doen: "What has really made the issue absolutely mandatory now is the fate of diesel … especially in Europe. Some type of electrification on gas engines is inevitable."
In tegenstelling tot Daimler en (volgens de geruchten) Volkswagen lijkt FCA niet van plan zijn eigen batterijen te maken. Het zal de modules dus van derden moeten betrekken. Overigens verwacht Marchionne dat de kosten van elektrische componenten rond 2021-22 nog niet significant lager zijn. Bij de goedkopere volumemodellen zal dit de prijs opdrijven en de vraag doen dalen, zo voorspelt hij. Dit is voor FCA een probleem, want de bulk van wat in Europa wordt verkocht is klein goedkoop spul met een nog kleiner Twinair-motortje. Relatief zullen de kosten van batterijen dus flink op de prijs drukken.