Elon Musk brengt Tesla Model Y eerder op de markt

Bij de aankondiging begin vorig jaar werd de introductie van de Tesla Model Y gepland op "eind 2020", maar Tesal moet het doel weer eens aanpassen. Nu echter wel in positieve zin: de Model Y komt in maart al naar de eerste klanten.

Tesla Model Y

Het is niet de eerste keer dat elektrische-autofabrikant Tesla zich niet aan zijn eigen planningen houdt. Een vervroeging met bijna een half jaar is echter een totale nieuwigheid. Toch is dat wat er met de vorig jaar aangekondigde Model Y gaat gebeuren, want de eerste bestellers hebben al bevestiging van de levering gekregen.

In januari gaf Tesla de cijfers over 2019, maar tegelijkertijd werd ook gemeld dat de productie van de Model Y zachtjesaan gestart was. Inmiddels loopt de bouw van de auto's kennelijk al zo goed dat ze kunnen worden uitgeleverd. De Model Y is de 'SUV' op basis van de Model 3 en deelt dus de techniek.

Vroege bestellers kregen volgens Electrek het volgende bericht:

Congratulations! Your Model Y is ready for delivery in March 2020.The next step for you is to confirm when you’re able to take delivery so we can ensure the best experience possible.Once you confirm your availability, we’ll send you an update in the coming days to notify you when you can log into your Tesla Account and complete any remaining steps such as financing or trade-in. Your Tesla Advisor will be available to answer any additional questions you may have.

Mail van Tesla

De gelukkig kunnen vervolgens op de site van Tesla een tijdslot aangeven waarop ze hun auto in ontvangst kunnen nemen. De eerste datum die aanklikbaar is, is 15 maart. Over ruim twee weken rijden dus de eerste Amerikanen in hun Model Y. Het zal vervolgens nog wel een aantal maanden duren voordat de eerste exemplaren in Europa geleverd worden. Het zal ongetwijfeld niet zo'n stormloop opleveren als de Model 3 in december deed. De bijtellingsregels zijn immers niet zo vriendelijk meer voor de batterijmobielen.