Deze elektrische auto's kunt u in 2020 verwachten

Vanaf vandaag leven we officieel in een nieuw decennium, de jaren '20. Het belooft het decennium van de elektrische auto te worden, en bij een dergelijke belofte hoort een ruime keuze. Deze auto's verwachten we in 2020 bij de dealer.

Tesla Model Y

Evenals in 2019 krijgt u vandaag een lijst met verwachte elektrische auto's, waarbij we moeten zeggen dat dit door het toenemend aantal modellen steeds bewerkelijker wordt. Maar een goed overzicht is goud waard.

Let wel: het gaat hier om het moment van de marktintroductie, want een auto wordt pas relevant als u hem ook kunt kopen. Sommige auto's zijn in 2019 al onthuld - zoals de XC40 Recharge of de Mach-E - maar het duurt nog tot ver in 2020 tot de consument ze daadwerkelijk kan aanschaffen.

Porsche Taycan 4S/Turbo/Turbo S (januari 2020)

De eerste elektrische Porsche is een feit, en hij komt er direct in drie versies, die in prijs variëren van ruim een ton tot dik €190 duizend. Kost wat, maar dan krijg je ook een mooi afgewerkte, en sportief sturende luxewagen. Alleen het bereik valt nogal tegen, op dat vlak is Tesla nog steeds heer en meester.

DS3 Crossback e-Tense (februari 2020)

PSA's luxemerk DS komt in de sprokkelmaand met een volledig elektrische 3 op de markt. Wij reden hem al in La Douce France, het rijverslag leest u hier.

Audi e-tron Sportback (lente 2020)

Audi brengt, ruim een jaar na de e-tron, diens sportieve zusje op de markt. Deze e-tron Sportback wordt eveneens in Brussel in elkaar geschroefd, en verschijnt in de lente van 2020 op onze wegen. U kent wellicht de concept-voorloper, de Q4 e-tron.

Volkswagen Up / Skoda Citigo-e / Seat Mii-e drieling (maart 2020)

Betaalbaarder nieuw elektrisch rijden kan niet. Ondanks de kleine afmetingen propt VW er toch evenveel batterijen in dan Mazda in de MX-30 (zie verderop). Een rijtest vindt u hier.

MINI Electric / Cooper SE (maart 2020)

Guitige stadsknaap met de bekende gele streep in de grille (een kenmerk voor alle toekomstige elektrische MINI's). Heeft een kanon van een 135 kW-motor op de vooras, maar een alleszins bescheiden accupack van 32,6 kWh. Het devies luidt dus: pret hebben, maar niet te ver rijden.

Opel Corsa-e (april 2020)

Het Duitse zusje van de Peugeot 208. Voor wie liever een bliksem dan een leeuw op de grille heeft. Dat is Geschmackssache.

Peugeot e-208 (Q2 2020)

Peugeots frisse nieuwe 208 is er niet alleen met verbrandingsmotor, maar ook met stekker. De e-208 komt ergens in het tweede kwartaal, we zijn benieuwd hoeveel zakelijk rijders verleid worden door de looks en de 8% bijtelling.

Peugeot e-2008 (Q2 2020)

De nieuwe 2008 komt er ook elektrisch. Want waarom ook niet. 

Polestar 2 (juni 2020)

Volvo-spinoff Polestar begon met de hybride '1', maar nu is het tijd voor de '2'. Geheel elektrisch, made in China, en met een vanafprijs van €59.800. 

Mercedes EQV (medio 2020)

Ruim 5 meter lang elektrisch busje van Mercedes dat hoogwaardigheidsbekleders, VIPs en Rutger Bregman geheel schaamteloos van A naar B moet chaufferen. Draagt niet bij aan smog, maar des te meer aan smug.

Tesla Model Y (medio 2020)

In 2020 neemt Tesla zijn vierde model in productie, en verandert S/3/X in S/3/X/Y. Verder vinden we het allemaal niet zo spannend, want de Model Y is niet meer dan een opgehoogde Model 3. Wel heeft Elon Musk er hoge verwachtingen van.

Honda e (introductie onbekend)

Honda's schattige e komt, na jaren van concepts, ergens in 2020 op de markt. In januari krijgen we de officiële verbruikscijfers, later dat jaar volgen de eerste leveringen. Honda wil er 10.000 per jaar in Europa wegzetten.

Volkswagen ID. 3. (zomer 2020)

De ID. 3 wordt wellicht dé massa-auto van 2020/21. Is een Volkswagen, dus de verwachtingen zijn hoog. Er is een wachtlijst, die momenteel (stand: 10 dec 2019) vol zit. 

BMW iX3 (H2 2020)

BMW was met de i3 een van de elektrische voorlopers, maar met de eerste elektrische SUV nemen de Duitsers meer de tijd. Ruim na de I-Pace (2018) en de e-tron/EQC (2019) komt BMW ver in 2020 met de iX3, waarvan het definitieve design later dit jaar bekend wordt. Echter, de race om eerste te zijn is niet het enige dat telt. BMW belooft een ongeëvenaard bereik voor het aantal kWh dat in de bodemplaat zit, en we zijn benieuwd. De iX3 komt overigens niet uit een Duitse, maar uit een Chinese fabriek.

Mazda MX-30 (sept. 2020)

In september ziet de eerste elektrische Mazda het levenslicht. Met zelfmoorddeuren, en een alleszins bescheiden accupack van 35,5 kWh. Hier zit een gedachte achter: ook de productie van batterijen kost CO2 en belast het milieu, dus wil Mazda de voetafdruk zo klein mogelijk houden. Moet vooral lol uitstralen en dekt de gemiddeld dagelijkse behoefte aan kilometers ruim af.

Volvo XC40 Recharge (herfst 2020)

Na een beetje experimenteren met elektrische C30's, gaat Volvo nu de markt op met zijn eerste echte elektrische model, de XC40 Recharge. De auto werd in 2019 al voorgesteld, maar u moet nog wachten tot de blaadjes weer aan de bomen groeien én er weer afvallen tot u uw exemplaar bij de dealer kunt ophalen. Grappig feitje: oorspronkelijk was een kleiner batterijpack gepland, maar door voortschrijdend inzicht werd de capaciteit opgetrokken naar 78 kWh.

Ford Mach-E (eind 2020)

Een beetje van mezelf, en een beetje van Mach-e

Ietwat controversiële elektrische crossover van Ford met het Mustang-logo. We kennen topmensen uit de autowereld die deze combinatie niet hadden aangedurfd. De meeste details moeten nog bekend worden, want de auto laat nog even op zich wachten. Voor nu zeggen we alleen 'A bold strategy Cotton. Let's see if it pays off for 'em.'

Porsche Taycan Cross Turismo (eind 2020)

Over Porsches iets hogere stationwagen-versie van de Taycan is nog niet veel bekend, want het definitieve design moet nog getoond worden (we gokken op Genève, in maart). Wel weten we dat de Taycan Cross Turismo aan het eind van het jaar al op de markt moet komen.