Porsche bouwt Taycan Cross Turismo in 2020

Porsche heeft zijn tweede elektrische productiemodel officieel bevestigd. Naast de Taycan, die deze herfst op de IAA in Frankfurt debuteert, volgt eind 2020 de productieversie van de Mission E Cross Turismo.

De plannen werden zojuist ontvouwd tijdens de presentatie van de jaarcijfers over 2018. Deze waren niet verkeerd: de omzet steeg met 10% tot 25,8 miljard euro bij 4% meer verkopen. Het bedrijfsresultaat lag met 4,3 miljard euro eveneens 4 procent hoger, waardoor de winstmarge (return on sales) op 16,6% uitkwam (2017: 17,6%).

In aanloop naar de productie van de Taycan groeide het personeelsbestand flink: van 29.777 tot 32.325 arbeidskrachten. Voor het eerst in de geschiedenis van Porsche heeft het bedrijf meer dan 30.000 werknemers.

De Taycan komt eind 2019, een jaar erna volgt de productieversie van het Mission E Cross Turismo Concept, dat vorig jaar in Genève debuteerde. Eind 2018 werd al duidelijk dat de auto in productie gaat. Naar verwachting wordt deze Panamera-achtige meer een Crossover dan een SUV.

Porsche investeert de komende jaren maar liefst €21 miljard in nieuwe producten: er wordt tot 2022 €6 miljard uitgetrokken voor elektrische auto's, daarnaast is er tot 2023 €15 miljard gereserveerd voor nieuwe producten. Met het geld wordt onder andere de motorfabriek in Zuffenhausen omgebouwd naar de productie van elektrische aandrijflijnen. Naast de hoofdvestiging in Zuffenhausen heeft Porsche een fabriek bij Leipzig (verreweg de grootste) en productiefaciliteiten in Osnabrück (het oude Karmann) en natuurlijk de race-afdeling in Weissach. Buiten Duitsland wordt niet geproduceerd, tenzij je de carrosserieën van de Cayenne meerekent: deze komen uit het Slowaakse Bratislava.