Tegenvaller voor Porsche: werkelijk bereik Taycan stelt zwaar teleur

Porsche heeft met de Taycan zijn eerste elektrische auto ooit gemaakt, en eigenlijk moet alles hieraan kloppen, want het is een Porsche. Echter, het bereik lijkt een achilleshiel te zijn. De Amerikaanse EPA heeft de auto een rating gegeven waar de Duitsers niet vrolijk van worden.

Porsche Taycan

De Taycan komt er vanaf januari 2020 in drie varianten: de 4S/Turbo/Turbo S. De goedkoopste versie - de 4S - begint in Nederland net boven de €100.000. De duurste - de Turbo S - gaat met ruim 191k in de richting van de €200.000. Vanzelfsprekend werd door iedere autojournalist de vergelijking met de Tesla Model S gemaakt, want dit is de benchmark in de elektrische luxemarkt.

Qua rij-eigenschappen en afwerking is het oordeel vrij unaniem: de Porsche overtreft de Tesla, maar daar betaal je dan ook flink voor. Wat echter een flinke troef voor Tesla is: niemand kan zich meten met de efficiency van de batterijen die de Amerikanen gebruiken. Ook Porsche niet, zo blijkt uit de EPA-rating voor de Porsche Taycan Turbo (93,4 kWh). Deze moet de Duitsers ijskoud op hun dak vallen, want hij bedraagt 201 mijl (323 km). En dat is wel erg laag voor een auto met een Nederlandse vanafprijs van €157.100, en een dergelijk groot accupack.

450 km volgens WLTP

Porsche zet de Taycan Turbo, volgens de Europese WLTP-testmethode, in op een bereik van 450 km. De Turbo S komt volgens WLTP 412 km ver op een lading, wat betekent dat deze volgens EPA-standaarden gegarandeerd onder de 200 mijl uitkomt. Dat de EPA-rating lager uitvalt dan de WLTP is geen verrassing: de Amerikaanse test is veeleisender. Echter: het gat is hier wel erg groot.

Ter vergelijking: de oude Tesla Model S 75D (inmiddels niet meer verkrijgbaar) haalde een EPA-bereik van 239 mijl. Dat is - in metrische termen - 61 kilometer meer dan de Porsche Taycan Turbo, ondanks een significant kleiner accupack. De nieuwe Model S Performance (100 kWh) haalde volgens EPA 315 mijl op een lading, inmiddels is dit opgetrokken naar 348 mijl.

MPGe: enorm verschil

Om een enigszins uniforme maatstaf te hebben, berekent de EPA het verbruik van elektrische auto's niet primair in Wh/km, maar via een miles per gallon equivalent (MPGe). De efficiëntste elektrische auto volgens deze maatstaf is de Tesla Model 3 (rijtest), met een rating van 141 MPGe (24 kWh/100 mijl). De Tesla Model S Performance zit op 104 MPGe (32 kWh/100 mijl), en de Porsche Taycan Turbo komt uit op - hou u vast - 69 MPGe (49 kWh/100 mijl), zo meldt Electrek. Dit snappen we niet helemaal, want met een 93,4 kWh-accupack zou je eerder 46 kWh/100 mijl verwachten, als wordt aangegeven dat de auto 201 mijl ver komt.

Hoe het ook zij: uw dure Taycan is ongetwijfeld een heerlijke auto om mee te rijden, en ook qua afwerking zit het snor bij Porsche. Maar u moet wel wat vaker aan de laadpaal staan dan met een Tesla. Voor wie minder dan 300 km per dag aflegt is dit waarschijnlijk geen enorm manco.