Tesla Model 3 officieel de efficiëntste elektrische auto

De Tesla Model 3 wordt alom gelauwerd om de efficiency van zijn batterijen, maar tot dit jaar was er een Koreaanse concurrent die het beter deed. Een jaartje extra ontwikkeling van Tesla zette dit recht: de Model 3 duldt nu niemand meer boven zich.

Tesla Model 3

Er zijn in de westerse wereld twee meetmethodes die weergeven hoeveel een personenauto verbruikt: de Europese WLTP-methode en de Amerikaanse meting van het EPA. De laatste wordt als nauwkeuriger gezien, met een range die standaard lager uitvalt dan die van de WLTP-meting. De Tesla Model 3 Standard Range Plus kwam vorig jaar uit op 133 MPGe, een equivalent van de miles-per-gallon waarin auto's met verbrandingsmotoren hun score ontvangen. Een nette score, maar niet zo goed als die van de Hyundai Ioniq Electric. die op 136 MPGe uitkwam.

Voor de 2020-modeljaren is er nu een nieuwe meting gedaan: hierbij viel de Ioniq - inmiddels met redesign en een groter accupakket - een klein stukje terug: van 136 naar 133 MPGe. De Tesla Model 3 - die niet aan modeljaren doet, maar eigenlijk constant wordt doorontwikkeld - noteerde een nette stijging: van 133 MPGe naar 141 MPGe. In gewone mensentaal: de Model 3 komt 160 km met een 24 kWh-lading, omgerekend 150 Wh/km. Dat is knap laag.

Meer efficiency betekent dat je minder batterijen in een auto hoeft te stoppen voor dezelfde range, wat voordelig uitpakt voor fabrikanten, want batterijen zijn duur. De Amerikaanse website Electrek zette de uitslagen van dit en vorig jaar voor het overzicht naast elkaar:

De Tesla Model 3 is niet alleen de bestverkochte elektrische auto van Nederland, het is tot nu toe ook de bestverkochte auto overall in 2019