Autoverkoop plust 30 procent in september, Tesla aan kop

De dalende autoverkooptrend in Nederland is afgelopen september flink omgebogen. Er werden maar liefst 30 procent meer auto's verkocht, waaronder bijna zesduizend (!) Tesla's. Elon Musk pompt lekker door in de lage Landen.

Tesla Model 3

Afgelopen september werden 38.122 nieuwe auto's verkocht, tegenover 29.527 een jaar eerder. Dit scheelt 30 procent, maar de eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat de markt vorig jaar verstoord raakte door de invoering van de WLTP-uitstoottest. Deze zorgde ervoor dat sommige merken de maanden ervoor veel auto's registreerden, en in september hun kruit verschoten hadden.

Tesla regeert

Marktleider in september? Tesla, met maar liefst 15,5% van de verkopen. Het merk registreerde 5.890 nieuwe auto's, meer dan in de eerste negen maanden van 2018 bij elkaar (5.284). Deze mooie cijfers komen wel met een prijs: het gemor over slechte service en aftersales van het in no-time uit zijn jasje gegroeide merk is niet van de lucht. In september ging het aantal registraties door de 10.000.

Ook bij 'de traditionele vijf', de normaalgesproken bestverkochte merken van Nederland, zien we dubbele groeicijfers: Volkswagen +55 procent, Ford +71 procent, Peugeot +32,4 procent, Opel +16 procent en Toyota +36 procent. Aan de andere kant van de medaille zakten BMW en Nissan respectievelijk met 21 en 29 procent in.