Belastingdienst faalde met kentekenfoto's

De overheid en ICT aflevering ontelbaar: de fiscus blijkt jarenlang alle foto's van kentekens bewaard te hebben zonder dat het ergens voor nodig was. Pas eind 2016 vernietigde de dienst in een keer het hele bestand.

Jaarlijks fotografeert de Belastingdienst een miljoen kentekens om aan de hand daarvan te controleren of iedereen wel netjes zijn belasting heeft betaald. Daarna hebben ze de foto's niet meer nodig, maar de fiscus 'vergat' om de privacygevoelige gegevens te wissen. Sinds 2010 bouwde het Rijk zo een foto-album op met miljoenen plaatjes van de geel-met-zwarte lettercombinaties.

Op zich kun je niets met een foto van een kenteken, maar de Belastingdienst bevestigde aan de beelden allerlei metadata als tijd en plaats. Dat maakt de beelden ineens privacygevoelig en zorgt ervoor dat de bestanden niet langer dan strikt noodzakelijk opgeslagen mogen worden.

Eind 2016 zijn de foto's alsnog in een keer 'geschoond', en inmiddels heeft de fiscus ook erkend dat het bewaren onterecht was. Zeker nu de Hoge Raad begin dit jaar bepaalde dat er geen enkele wettelijke basis is voor het gebruiken van de foto's. Het meest bizarre van het verhaal is dat zelfs de ambtenaren tot de conclusie kwamen dat het systeem provisorisch was en niet juist ingeregeld. Uiteindelijk moest veel werk handmatig worden gedaan, waardoor niemand wist hoe lang een foto bewaard werd.

Gelukkig mag de Belastingdienst niet meer met de flitscamera's van de politie meekijken. Desondanks is het niet handig om op zondag met de leasewagen naar de meubelboulevard te gaan.