Lewis Hamilton: 'Bizar dat F1 gewoon doorgaat'

Wereldkampioen Lewis Hamilton is geschokt dat de FIA en F1 de Grand Prix van dit weekend gewoon laten doorgaan. Wereldwijd worden sportevenementen afgelast, maar geldcircus Formule 1 draait gewoon door. Zelfs ijsman Raikkonen twijfelt.

Lewis Hamilton, Daniel Ricciardo

Tijdens de persconferentie vanmorgen in het Australische Melbourne hebben verschillende coureurs zich kritisch uitgelaten over de Formule 1-organisatie. Nu het coronavirus Covid-19 de wereld in zijn greep houdt met een ongebreidelde groei wordt de roep om zelfquarantaine steeds groter.

Lewis Hamilton

Wereldkampioen Lewis Hamilton is gewoon in Melbourne om zijn plicht ten opzichte van werkgever Mercedes te doen (rijden), maar hij is geschokt over de lakse houding van Formula One Management.

"I am very, very surprised that we are here," zegt de Brit tegen Motorsport en hij vervolgt: "I think it's great that we have races, but for me it's shocking that we're all sitting in this room."

Op de vraag of hij een goed gevoel heeft bij het doorgaan van het hele Grand Prix weekend antwoord Hamilton ontkennend: "I saw Jackie Stewart this morning, looking fit and healthy and well, and some people as I walked into the paddock, some elderly individuals. So it's a concern for the people here. It's definitely concerning for me. So no is your answer." Hamilton hoopt dat iedereen op elkaar let en ervoor zorgt dat ze elkaar niet aansteken. Meer kan hij natuurlijk ook niet doen.

Als de journalisten doorvragen over waarom hij denkt dat het raceweekend niet is afgelast antwoordt hij: "Cash is king, but honestly I don't know. I can't really add much."

Kimi Raikkonen

Zelfs de Ice Man is er niet van overtuigd dat het okay is om de race door te laten gaan. De Finse oud-wereldkampioen zegt dat hij denkt dat de Grand Prix waarschijnlijk was afgelast als de teams meer in te brengen zouden hebben in het hele circus. Nu is het Formula One Management (Chase Carey) dat aan de touwtjes trekt en die moeten hun investering nog terugverdienen. Kimi: "But it's not up to us, it's not our decision. I think if it would be purely all the teams' decision we probably wouldn't be here."

Voor zichzelf is Raikkonen niet bang, maar hij vreest de gezondheid van de bezoekers: "I heard there are some people getting ill in the paddock, nobody knows what the story is on that. It's not just for us, it's also for [the fans]."

Corona in de paddock

Gisteren waren er berichten over enkele teamleden die getest werden op het virus. Opvallend genoeg komen de testresultaten daarvan pas na de GP. Dat voedt natuurlijk ook weer de geruchten dat de Grand Prix koste wat kost door moet gaan.

Foto boven: Daniel Ricciardo laat Lewis Hamilton zien hoe je van je gezicht af moet blijven tijdens de coronacrisis.